.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Det er fortsatt et stykke igjen til stortingspolitikerne kan kalle seg folk flest

Høyre kom veldig godt ut av etterlønns-fadesen, helt til de ikke klarte å heve seg over Arbeiderpartiets pinlige snuoperasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske stortingspolitikere har en lite ærerik historie når det gjelder å bevilge seg selv eksklusive frynsegoder. De siste tiårene har de derimot gradvis, og til en viss grad motvillig, fjernet det ene frynsegodet etter det andre. Nå er det ikke mange igjen.

Hvordan kunne da Ap, Frp, Sp, KrF og Venstre mene at stortingspolitikere er en så svak gruppe at de trengte å doble den allerede lukrative etterlønnsperioden fra 1 til 2 år? Det er et spørsmål de ikke kan gi svar på i dag. De har dummet seg ut. Men de har i hvert fall snudd. Heldigvis. De har vist fryktelig dårlig skjønn, men de forstod dumskapen når reaksjonene ikke lot vente på seg, og tok konsekvensene av det. Forslaget stoppes.

En stortingspolitiker tjener 906.928 kroner i året. Det er en god og anstendig lønn. Det bør være et viktig prinsipp at de selv kjenner sine egne vedtak på kroppen. Da bør de ikke ha egne regler og frynsegoder som kun gjelder for stortingsrepresentanter. Men har de fortsatt.

Stortingspolitikerne bor blant annet gratis i stortingsleilighet og reiser gratis til og fra hjemstedet. Dette er fordeler de heller ikke skatter av. Hvis Stortinget endrer skattereglene for fordelen av å bo i pendlerbolig eller dekning av reiser til og fra hjemmet, berører det dermed ikke stortingsrepresentantene. Det er prinsipielt betenkelig.

Høyre kom veldig godt ut av dette, sammen med SV og De Grønne, da de fortjenestefullt stemte mot å gjøre en allerede eksklusiv ordning enda mer eksklusiv. Og kritikken som Høyre rettet mot Arbeiderpartiet var både treffsikker og fortjent.

Men så klarte altså ikke Høyres talsperson Arve Kambe å glede seg over at stortingsflertallet likevel snudde. Han var fortsatt så forferdet over Arbeiderpartiet, at han krevde en unnskyldning fra Støre til alle landets arbeidsledige – en unnskyldning for det Ap hadde ment, men som de ikke mente lengre. Det var unødvendig. Bidro til mer spetakkel.

Da er det også verdt å minne om at også Høyre mener stortingsrepresentanter fortjener bedre ordninger enn vanlige folk. Stortinget har fortsatt en svært lukrativ etterlønnsordning - som også Høyre støtter. Full lønn i tre måneder, og så 2/3 lønn de neste ni månedene, før de eventuelt må melde seg ledige hos NAV, som oss andre.

Det er fortsatt et stykke igjen til stortingsrepresentanter kan kalle seg folk flest.