FARLIGST: Innholdet av det kreftfremkallende stoffet acetaldehyd varierer mellom de ulike typene alkoholinnholdig drikke. Det er en sort som er verst, viser et omfattende studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.  
FARLIGST: Innholdet av det kreftfremkallende stoffet acetaldehyd varierer mellom de ulike typene alkoholinnholdig drikke. Det er en sort som er verst, viser et omfattende studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.  

Ny studie:

Tror en spesiell type alkohol kan øke sjansen for dødelig føflekk-kreft

Det er kjent at alkohol er kreftfremkallende. Men en ny studie identifiserer én versting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alkohol kan, selv i små doser, gi høyere risiko for å utvikle føflekkreft, ifølge forskere ved det anerkjente Brown University i USA.

Deres studie er blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Forskernes studier viser at hvitvin har større negativ effekt enn rødvin, øl eller sprit.

I forhold til totalavholdsfolk - hadde de som regelmessig drakk alkohol større sjanse for å utvikle hudkreft på steder på kroppen som normalt ikke er utsatt for sol.

Forskerne viser til tidligere studier som mener hele 3,6 prosent av alle krefttilfeller er forårsaket av alkoholbruk.

– For noen krefttyper, for eksempel i fordøyelseskanalen, er det veldig høy forekomst av alkoholrelatert kreft. Det er ganske forstålig siden alkoholen er i direkte kontakt med vevet. For andre typer kreft, som brystkreft, er det ikke så lett å se hvorfor alkohol er kreftfremkallende, sier Eunyoung Cho til CNN. Hun er en av forskerne bak studiet.

En mulig teori, ifølge Cho er at alkohol blant annet består av acetaldehyd, som kan skade DNA og også forhindre at DNA blir reparert.

En sort er verst

Det spesielle med Brown-studien er at de har sett på tre ulike studier i sammenheng - med tilsammen over 200.000 hvite menn og kvinner. Disse har alle gitt informasjon om bosted, drikkevaner og helsehistorikk. Det siste punktet inkluderer opplysninger om solbrenthet og hvor mye de har solt seg. I løpet av 18 år hadde 1374 av deltagerne blitt diagnosert med føflekkreft.

Eunyoung Cho er en av forskerne som står bak studiet. Foto: Brown University. 
Eunyoung Cho er en av forskerne som står bak studiet. Foto: Brown University. 

Det spesielle er at for hvert glass med alkohol deltagerne inntok daglig, ville sjansen for å utvikle føflekk-kreft stige med 14 prosent. Og når forskerne så nærmere på hva slags alkohol deltagerne foretrakk, var det hvitvin som skilte seg negativt ut. Årsaken er ifølge Cho at hvitvin inneholder mer acetaldehyd enn andre alkoholinnholdig drikke - mens rødvin inneholder en del antioksidanter som kan være med å motvirke kreft.

Det som var oppsiktsvekkende i studiet var når man så på forekomsten av føflekk-kreft på ulike kroppsdeler. De som drakk 20 gram (to alkoholenheter) hadde bare to prosent større sjanse for å få føflekk-krefeft i hode, nakken, armen og leggene. Men - de hadde hele 78 prosent større sjanse for å få kreft på overkroppen, en del av kroppen som de fleste dekker til med klær.

Det får forskerne til å anta at føflekk-kreft har ulike risikofaktorer uavhengig av hvor på kroppen det er.

– Det er en del risikofaktorer du ikke kan endre på, for eksempel helsehistorien i din familie, hår type eller hvor lett du blir solbrent. Men alkoholinntaktet er noe du faktisk kan forandre, så det er viktig å vite at det påvirker både sjansen for føflekk-kreft og andre krefttyper.

Til nettstedet Cancer Therapy Advisor sier Cho at dette studiet kan bidra til å putte føflekk-kreft på listen over krefttyper som har sammenheng med inntak av alkohol, og støtter opp om den amerikanske kreftforeningens råd om å holde et lavt inntak.

– Jeg vil anbefale folk å begrense inntaket på generelt grunnlag, ikke bare kutte ut vin eller hvitvin spesielt.

Spennende funn

TV 2 har snakket med professor Johan Moan ved Radiumhospitalet. Han er en av Norges fremste eksperter på hudkreft.

– Det er velkjent at alkohol er kreftfremmende, men sammenhengen mellom alkohol og føflekkreft er ny for meg.

Moan mener studiet er spennende, og at det er en erfaren gruppe forskere som står bak.

– De viser at det er særlig hvitvin som er uheldig. Dette henger på greip, sier han, for hvitvin inneholder mer acetaldehyd enn rødvin. Dette er et stoff som vi vet kan være kreftfremkallende. Samtidig virker det sannsynlig at rødvin er mindre skadelig fordi den inneholder mer antioksidanter - og mindre acetaldehyd.

Professor Johan Moan ved Radiumhospitalet. Foto: Ola Sæther/UIO 
Professor Johan Moan ved Radiumhospitalet. Foto: Ola Sæther/UIO 

Han sier at det som er vanskelig å forstå er disse forskernes påstand om at sjansen for å få kreft blant de som drikker skal være så mye høyere på overkroppen enn på andre deler på kroppen.

– Overkroppen får hos de fleste mindre sol, men ofte blir området solt mer intenst når det først skjer. Jeg forstår ikke hvordan acetaldehyd skal ha betydning her, men det kan være et tilleggsstoff. Jeg klarer ikke helt å se noen fullgod forklaring på detaljene dette i studiet, så dette må de forske mer på, sier han.

Moan understreker at hudkreft er komplisert og at det finnes mange ulike varianter. Det er fortsatt mye vi ikke vet. Selv er han opptatt av at sol er sunt – i fornuftige doser.

– Halvparten av alle hudkrefttilfeller skyldes ufornuftig soling og påfølgende solbrenning. Det har ført til at mange skyr den.

Det synes Moan er trist.

– Flere undersøkelser gjort i løpet av de senere årene viser at folk som soler seg, har en økt livslengde sammenlignet med folk som unngår sol.