Thorbjørn Berntsen i kjent stil på Ap-landsmøtet i Folkets Hus i 2015.
Thorbjørn Berntsen i kjent stil på Ap-landsmøtet i Folkets Hus i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap, FRP, krf, SP og Venstre snur om etterlønn:

– Dette blir hauset opp forferdelig

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen mener etterlønn-bråket er overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette blir hauset opp forferdelig, sier Thorbjørn Berntsen (81) til TV 2 om at Stortinget mandag vedtok at representantene kan få ett års ekstra etterlønn, dersom de ikke får ny jobb.

I en årrekke var «leppa fra Grorud» stortingsrepresentant. 81-åringen er æresmedlem i Arbeiderpartiet, og beskrives på Wikipedia som en av de få sentrale Ap-politikerne i nyere tid som har bakgrunn som industriarbeider.

– Dette vil dreie seg om ekstra få personer, men media fremstiller det som at det vil gjelde alle personer. Jeg tror ikke folk flest mister tilliten til politikerne av dette, sier Berntsen og understreker at han har forståelse for mandagens vedtak.

Samtlige representanter fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre stemte mandag for at våre folkevalgte kan få ett års ekstralønn. Stortingsrepresentanter mottar cirka 900.000 kroner per år.

Berntsen ønsker samtidig å gjøre det klart at politikerne må være forsiktige med å opprette ordninger som kan oppfattes som urimelig hos velgerne.

– For å bevare tilliten, må man ikke ha ordninger som blir oppfattet som særlig urimelige, sier Berntsen til TV 2.

Sterke reaksjoner på etterlønn ga politisk helomvending

Full retrett fra Ap, KrF, Sp, Frp og Venstre

Mandagens vedtak har vakt sterke reaksjoner på sosiale medier. På TV 2s facebookside har debatten kokt tirsdag. Partiene som først sørget for flertall for forslaget om ekstra etterlønn for tidligere stortingsrepresentanter, gjorde full retrett, og ombestemte seg tirsdag ettermiddag.

På Twitter var det stor usikkerhet om hva Ap-leder Jonas Gahr Støre egentlig har ment om saken.

Overfor VG forsvarte Støre først den nye etterlønnsordningen, men timer senere erfarte flere medier at Aps stortingsgruppe snur i spørsmålet. Ifølge Nettavisen sa Støre at Arbeiderpartiet er mot å utvide etterlønnen for stortingsrepresentanter, men Ap-lederen sa samtidig at han ville stemt for.

– Denne gangen er Gahr Støres vingling til å leve med, fordi han kommer til riktig konklusjon til slutt. Det er synd at det måtte så sterke reaksjoner til for at Ap skulle forstå at vedtaket i går, ikke tålte dagens lys, sier Høyres Stefan Heggelund til NRK.

Tirsdag ettermiddag opplyser Fremskrittspartiet og Senterpartiet at de også snur.

– Vi har tatt opp i gruppen at det ikke er grunnlag for å utvide ordningen, sier Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, til TV 2.

– Vi ser ingen grunn til å opprettholde et forslag som ikke har støtte på Stortinget, sier Marit Arnstad til TV 2.

Venstre og KrF sier tirsdag ettermiddag at de også har snudd i etterlønnssaken.

– Vi trodde dette var en ordning som speilet ordninger utenfor dette huset. Nå har de laget en ordning som er altfor åpen for tolkning. Jeg mener vi bør ha like ordninger som andre har, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

– Når et snevert unntak for etterlønn blir fremstilt som hovedregelen, vil jeg anbefale KrFs stortingsgruppe å snu i saken, sier Line Henriette Hjemdal i KrF til TV 2.