Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sønnen Jarl Eirik Martinsen gikk bort i januar 2015, bare 36 år gammel.

Anne-Berit Davan fra Kløfta forteller at familien var svært bestemt på å gjøre den siste julen så fin som overhodet mulig.

– Vi ville tenke på fryd i stedet for frykt. Jeg minnes at jeg var så til stede den julen. Alt annet kom i andre rekke. Dette skulle være Jarl Eirik sin beste jul, forteller 65-åringen.

Den sterke trebarnsmoren sier at hun kjenner på følelsene nå når det igjen nærmer seg jul.

– Det er klart at jeg kjenner igjen sorgen. Den vil alltid være der. Og vi har vår egen måte å takle sorgen på, både når vi venter på den og når den er reell.

VENTESORG: Det gikk seks år fra Jarl Eiriks familie ble informert om at han hadde kreft frem til han døde i januar 2015. Moren Anne-Berit Davan (65) beskriver ventetiden som en berg- og dalbane av følelser. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad 
VENTESORG: Det gikk seks år fra Jarl Eiriks familie ble informert om at han hadde kreft frem til han døde i januar 2015. Moren Anne-Berit Davan (65) beskriver ventetiden som en berg- og dalbane av følelser. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad 

Nå hjelper Anne-Berit Davan andre som er i ventesorg.

– Jeg forteller vår historie. Om at Jarl Eirik skulle miste livet, og at storesøster og lillebror skulle miste broren sin.
Jeg forteller om hvordan det påvirket hele familien, forklarer Davan.

Ventesorg

Å leve med ventesorg kan øke bevisstheten om hvordan livet leves og gi en dypere innsikt i prosessene. Tiden kan få en ny og annen verdi for de som opplever dette. Flere foreldre beskriver at de lever sterkt og at dagene også kan oppleves som gode. Meningsskapende opplevelser gir håp og mestring. Samtaler om døden er ofte tabubelagt, både i sosiale sammenhenger og i møte med hjelpeapparatet, derfor er ventesorgen så viktig å forstå og ha innsikt i.

Ventesorg kan også brukes ved andre tilstander og situasjoner som bl.a. at noen er rammet av demens. Enkelt sagt en situasjon der man «vet» at man kommer til å miste eller har mistet noe eller noen som betyr mye.

Som ord dekker ventesorg mye, det er et verdig, varmt, vakkert og skjørt på samme tid. Et ord som beskriver og dekker en tøff og vanskelig prosess og brukes i sorgens mangfoldige landskap og kupert terreng.

Ventesorg – en følelse av tap før selve døden oppstår – den er blitt beskrevet som en «normal prosess, men livet er langt fra normal hvis du går gjennom dette.

Å kjenne til denne typen sorg og sette et ord på den vil kunne hjelpe familie, pårørende, helsepersonell, prester og andre involverte i møtet med dem som bærer på ventesorg.

Kilde: Tidsskriftet.no

Anne Grasaasen, Familieterapeut og rådgiver, Ous

En familie i krise

BRØDRE: Jarl Eirik og Lars Birger. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad
BRØDRE: Jarl Eirik og Lars Birger. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad

Det var i Romerikes Blad at man først kunne lese om Jarl Eirik Martinsen som ble alvorlig kreftsyk i 2009. Der kunne man også lese om hans og broren Lars Birgers kamp for å ha best mulig livskvalitet i sine siste år.

– Jarl Eirik døde av en sjelden kreftsykdom, Pseudomyxoma peritonei. Sykdommen utvikler seg veldig, veldig sakte.

Anne Berit Davan forteller at alle i familien taklet sykdommen til Jarl Eirik ulikt. Men én ting hadde de alle til felles:

– Vi var en familie i krise, men vi fikk god hjelp av systemet som palliativ avdelig og Palliativt uteteam på Ahus, samt hjemmesykepleien i Ullensaker, sier Davan.

Ventesorg

Ingen kan være forberedt på å miste sitt barn, tror 65-åringen:

BESØK HJEMME: Kreftsykepleier Heidi på besøk hos Jarl Eirik og Anne-Berit. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad
BESØK HJEMME: Kreftsykepleier Heidi på besøk hos Jarl Eirik og Anne-Berit. Foto: Lisbeth Andersen, Romerikes Blad

– Jeg husker den siste nyttårsaftenen. Da bodde jeg med Jarl Eirik på sykehuset. Det var mange tanker som suste gjennom hodet mitt da nyttårsrakettene ljomet rundt meg.

«Her sitter jeg og venter jeg på at barnet mitt skal dø», tenkte hun den kvelden.

Jarl Eirik døde i januar 2015.

Vil hjelpe andre

Anne-Berit Davan sier at hun brenner for at syke personer med alvorlige diagnoser skal få den aller beste behandling og lindring i den tiden de lever.

– Nå har jeg utarbeidet et foredrag hvor jeg forteller om hvordan det oppleves å leve med at et av barna dine skal dø, sier Davan.

– Begrepet «ventesorg» var helt ukjent på den tiden. Nå forsøker jeg å beskrive hverdagen og hvordan livet på mange måter sto på vent.