MÅ BE OM HJELP: – Det som er verst for min egen del er at man må spørre familie og venner om hjelp, og det kjennes ikke så godt. Skulle vært unødvendig, sier Gordon Spangelid.    
MÅ BE OM HJELP: – Det som er verst for min egen del er at man må spørre familie og venner om hjelp, og det kjennes ikke så godt. Skulle vært unødvendig, sier Gordon Spangelid.     Foto: Asle Bentzen/TV 2

Får ikke NAV-penger før jul: – Det er smålig!

Gordon Spangelid (51) er avhengig av familie og venner for at endene skal møtes i jula.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julen nærmer seg, og for de fleste innebærer det at man bruker mer penger enn vanlig. Gordon Spangelid går på tiltakspenger fra NAV og sliter med å få pengene til å strekke til.

– Man bruker mer penger til jul enn ellers. Det er den eneste tiden man har et større forbruk. Man skal kjøpe gaver, mer mat , alt knyttet til jula koster mer penger. Man ønsker å kunne delta i de samme aktivitetene på lik linje med de andre, sier Gordon Spangelid til TV 2.

Han har gått på tiltakspenger i et halvt år. Det tilsvarer en sum på 3550 kroner utbetalt hver 14. dag. De som går på arbeidsavklaringspenger eller tiltakspenger må melde inn hvor mye de eventuelt har jobbet for å få pengene de har krav på.

Meldedatoen i år faller på julaften. 2- 3 dager etter at meldekort er registrert utbetaler NAV sine ytelser. Det betyr at bankene er stengt når pengene skulle ha vært utlevert.

Vil sitte igjen med ingenting

– Jeg syns NAV burde ha flyttet meldedagen litt lenger frem slik at det ikke kommer på etterskudd slik som nå. Spesielt i jula.

Vanligvis er han helt tom for penger når den 14 dagen kommer. En dag senere utbetaling har mye å si for de som har minst.

– Første juledag vil jeg sitte igjen med ingenting. Jeg synes veldig synd på de som ikke har samme ressurser som meg med familie som stiller opp. Dette er smålig av NAV. Det er småligheten som virkelig irriterer meg.

Han forteller at han kjenner flere som opplever situasjonen som fortvilende.

– Jeg kjenner mange som er i samme situasjon som meg. Dette gjelder alle som har arbeidsavklaringspenger eller tiltakspenger. De syns det er forferdelig. Folk sier de har problemer med å finansiere gaver til ungene sine. De føler seg fattige og ydmyket. Det er det folk sier rundt omkring. Mange sier at de forventer at pengene kommer litt før jul så de har mer å gå på .

Ikke et problem mener NAV

På spørsmål fra TV 2 om NAV ser på det som et problem at brukerne ikke får utlevert pengene når de skal svarer seksjonssjef Magne Fladeby nei. Det er nemlig helt vanlig at utbetalingen utsettes.

– På vår hjemmeside informerer vi om at vi utbetaler ytelser 2-3 dager etter at meldekort er registrert. Denne problemstillingen forekommer når det faller helligdager på mandag. Det gjelder også 2. påskedag, 2. pinsedag og med jevne mellomrom 1. mai, 17. mai og 1. nyttårsdag.

Halvparten av de som mottar dagpenger, tiltakspenger og arbeidsavklaringspenger rammes av NAVs utsettelse. Det vil si rundt 100.000 mennesker. Den andre halvparten får pengene utlevert etter en annen syklus.

– Vi kunne utbetalt for denne gruppen før julaften også, men det ville ført til at de fikk et langt opphold mellom den forskutterte utbetalingen og neste ordinære utbetaling. Det kunne vært et større problem for mange brukere, sier Fladeby.