Dæhlie vil ha strengere regler for bruk av astmamedisin

– Det har vært tungt å oppleve, sier skilegenden Bjørn Dæhlie om skandale-sakene i norsk langrenn. Nå ber han Skiforbundet innføre strengere regler for bruk av astmamedisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi som skinasjon ønsker å forholde oss til alle internasjonale regler, og jeg tror at vi hadde hatt godt av et strengere regime når det gjelder bruk av astmamedisin. Det vil også være et fint signal til resten av skiverden at Norge går i bresjen. Og vi vil selvfølgelig gå like fort på ski!

Vi møter Bjørn Dæhlie i Davos der han i helgen arrangerte barneskirenn med 500 deltakere.

– Det er et lite bidrag til å stimulere rekrutteringen i langrenn utenfor våre egne grenser, sier han.

Strengere regler

– Du vil ha strengere regler, hvordan skal dette praktiseres?

– Det er jo her utfordringen ligger - og slik har det også alltid vært - for idrettsutøvere har også astma. Og selvfølgelig må Martin (Johnsrud Sundby) og andre som har astma få sin medisin. For meg går det mer på å få til en holdningsendring og vi må dessuten ha skikkelig oppfølging på hvem som skal få benytte astmamedisin.

– Mener du at det er for enkelt å få bruke astmamedisin?

– Du vet at som langrennsløper blir du veldig god på å kjenne din egen kropp. Du går også hele tiden og føler på om du er i form. Du vet hva som fungerer og ikke fungerer. Og det som oppfattes for deg som å være i kjempeform kan for en toppidrettsutøver være følelsen av man har et eller annet rusk i kroppen. Så terskelen for toppløper for å få en antibiotika-kur er langt lavere enn for Ola og Kari. Slik kan det også være når det gjelder å benytte astmamedisin, forklarer Dæhlie.

Samtidig understreker skikongen at det ikke er astmamedisin som har gjort nordmenn gode på ski. Det er heller ikke det som kommer til å gjøre oss gode.

På din tid?

– Jeg håper og tror at vi nordmenn kan gå foran som gode eksempler for resten av langrennsverden, sier Bjørn Dæhlie.

– Helt ærlig, Bjørn Dæhlie, hvor utbredt var bruk av astmamedisin i den perioden du var på topp?

– Det var vel omtrent som det er i dag. En eller annen gang på 1990-tallet fikk vi noe ekspertise på dette feltet som kunne gjøre sitt til at de som hadde asmatiske problemer fikk hjelp.

– Jeg var kjempeheldig, jeg var nesten aldri syk. Enkelte ganger så hadde også jeg en form for kuldeastma, da knøt det seg i brystet og jeg fikk hjelp til å lindre det. Men jeg gikk ikke fortere av den grunn.

– Kort oppsummert, sier Dæhlie, så vil strengere regler på dette feltet være sunt - og bra - for Ski-Norge utad.

Science fiction

Bjørn Dæhlie har selvsagt fått med seg siste nytt fra McLaren-granskingen hvor det påstås at over 1000 utøvere i Russland har vært med på systematisk doping. Av disse skal flere være langrennsløpere som deltok i OL i Russland i 2014.

– Dette minner mest om en science fiction-historie, eller manuset til en ny James Bond-film. Helt uvirkelig. Jeg tror Martin Johnsrud Sundbys kommentar var den mest fornuftige. Han sa at vi må få dokumentasjon før vi feller noen dom, sier Dæhlie.