Nei, det er ikke så helt enkelt å identifisere denne sjåføren, det har gitt politiet i Sverige skikkelig hodebry. Foto: Polisen.
Nei, det er ikke så helt enkelt å identifisere denne sjåføren, det har gitt politiet i Sverige skikkelig hodebry. Foto: Polisen.

Suser forbi fotoboksen – i ape-kostyme

Svensk politi fortviler – får ikke gjort noe med apestrekene.

En råkjørende "sjimpanse" har blitt en real utfordring for politiet i svenske Dalarne.

Minst åtte ganger har den blitt knipset i en fotoboks nord for Ludvika.

Hastigheten har vært for høy hver gang, likevel er det ikke noe politiet kan gjøre med saken.

– Vi må kunne identifisere føreren tydelig for å gi straff, sier PeO Nihlén som er inspektør ved politiets seksjon for automatisk trafikksikkerhetskontroll, til avisen Aftonbladet.

Fant sjimpansemaske i bilen

Fartsovertredelsene er gjort med samme bil, den tilhører en 27 år gammel mann fra Falun.

Flere ganger har den blitt mål til hastigheter over 120 km/t, på strekningen der fartsgrensen er på 90 km/t.

Det hører også med til historien at samme bil ble vinket inn i forbindelse med en manuell trafikkontroll på den aktuelle strekningen tidligere i desember. Da kjørte ikke føreren for fort, men i bilen oppdaget politiet en sjimpansemaske!

Denne fotoboksen er mobil – og kan ta deg på fersken!

50.000 i Norge

Men så lenge føreren ikke innrømmer noe, holder ikke det som bevis for å kunne gi bøter for de tidligere fartsovertredelsene.

– Patruljen hadde en dialog med vedkommende i veikanten, der personen fikk klar beskjed om at politiet ser alvorlig på dette. Det tror jeg også mange medborgere gjør, sier PeO Nihlen, til Aftonbladet.

Også i Norge er regelen at politiet må kunne identifisere føreren, for å kunne gi bot. I noen tilfeller opplever også politiet her hjemme at førere bevisst kamuflerer ansiktet for å slippe unna bøter.

Tall fra politiet viser at rundt 50.000 råkjørere hvert år slipper unna fotoboks-bot, blant annet fordi det ikke lar seg gjøre å identifisere hvem som faktisk har kjørt bilen.

LES OGSÅ: Så dyrt blir det når det blinker i fotoboksen