– metoden har en fantastisk fremtid!

Pasienter slutter å skjelve etter hjerneoperasjon med lydbølger

Kan gi nytt håp til pasienter som ikke kan opereres eller medisineres friske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selwyn Lucas (52) fra London har slitt med ufrivillige skjelvinger i høyre arm i mange år. Han har problemer med å gjøre helt hverdagslige ting som å skrive eller holde et glass vann.

– De siste 15-17 årene har det bare blitt verre og verre, sier han til BBC.

Operert med lydbølger

Medisiner har ikke hjulpet på skjelvingen, og det har blitt invalidiserende for ham i jobben som maler og dekoratør.

Han har lært seg selv å leve med problemet, uten håp om å blir bra igjen. Sykdommen hans er slik at tillater vanlige behandlingsmetoder ikke kan benyttes, men ny teknologi kan gi pasienter som Lucas økt livskvalitet.

Ved St Mary sykehuset i London har nevrokirurger funnet en ny metode som kan hjelpe dem som ikke kan opereres på vanlig måte med implatasjon av elektroder. De bruker ultralydapparatet for å trenge dypt inn i hjernen og ødelegge vev som forstyrrer elektriske signaler mellom hjernen og musklene.

Ultralydbølgene styres til rett sted ved hjelp av MR-bilder som tas under behandlingen. Slik klarer kirurgene å ødelegge det problematiske vevet som forårsaker skjelvingen.

Pasientene kan altså behandles for symptomene uten kirurgiske inngrep i hjernen.

Se effekten av lydbølgene i videovinduet øverst!

– Fantastisk framtid

Metoden ble godkjent i juli, og Selwyn Lucas er den første personen i Storbritannia som får denne behandlingen.

Den britiske nevrologen Peter Bain har stor tro på metoden.

– Den kan hjelpe mot ufrivillige bevegelser hos parkinsonpasienter, og MS-pasienter, samt andre nevrologiske problemer i hjernen som forårsaker skjelving. Metoden har en fantastisk fremtid, sier Bain til BBC.

En av Norges fremste eksperter på hjernen og bevegelsesforstyrrelser, Espen Dietrichs ved Oslo universitetssykehus og Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, sier denne metoden kan hjelpe noen, men at det gjelder et svært lite antall pasienter.

Elektroder lager minst skader

For 20 år siden var det vanlig å lage et hull i pasientens hode og føre en tynn pinne inn i hjernen som så ble varmet opp og brant bort det skadde vevet som førte til symptomene. Dette stanset gjerne skjelvingene, men påførte også en varig skade på hjernen.

Ved to norske sykehus (Rikshospitalet og St. Olavs hospital) brukes det i dag elektroder til dyp hjernestimulering. Dette er en mye mer skånsomt metode fordi det bare ødelegger en forsvinnende liten del av vevet hjernen. Dietrich mener dette er den beste metoden med minst implikasjoner for de aller fleste pasienter.

– Bruk av lydbølger lager varige skade på hjernen akkurat som den gamle kirurgiske teknikken, så på mange måter er det et skritt tilbake fra det vi får til med elektroder, sier Dietrichs.

Gir nytt håp til enkelte

– Men for den pasientgruppen som har tilstander som gjør at man ikke kan operere med elektroder, kan det være en løsning, sier han.

Per i dag er det 60 - 70 personer som opereres for skjelvinger hvert år i Norge. Dette er pasienter som er hardt rammet, og som ikke har hjelp av medisiner. Dietrichs anslår at det kan dreie seg om to til fem pasienter som kan ha nytte av denne nye metoden med lydbølger.

– Behandlingen er så dyr at det ikke blir prioritert å gjøre dette i Norge, så pasienten vil eventuelt bli sendt utenlands, sier Dietrichs.

Umiddelbar effekt

Britiske Lucas blir behandlet med TV-teamet til BBC tilstede. Han viser hvordan skjelvingene forsvinner umiddelbart etter behandlingen.

– Det er fantastisk å kunne plukke noe opp med hånden. Og løfte et glass uten å søle, smiler han.