Derfor vil de at barn skal vinke til lastebilene

Ny kampanje rundt trafikksikkerhet. Se video:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lastebiler har langt større blindsoner enn andre kjøretøy. Derfor er det et ekstra behov for å sikre seg at du har blitt sett, ikke minst om du er fotgjenger. Og de som er aller vanskeligst å se er barn.

Nå ønsker Norsk Lastebileier-Forbund (NLF) å bidra til bevisstgjøring av denne problemstilling, gjennom en ny informasjonsvideo. De har fått med seg en velkjent acingfører og lastebilsjåfør: Nemlig Tommy Rustad.

10 ting du neppe visste om norske lastebiler

Stopp, se og vink

– Selv om vi sitter høyt og har god utsikt, er det vanskelig å få med seg det som skjer nærmest lastebilen. Det kan være litt skummelt, sier Tommy.

Den profilerte racerbilsjåføren har altså lang fartstid som lastebilsjåfør. Han vil gjerne at barn skal bli mer klar over blindsonene og farene disse medfører.

Dette er fremtidens lastebil

– Skal vinke tilbake

Ved å lære opp barn til å stoppe, se og vinke til lastebilsjåføren, blir det enda lettere å se hverandre i trafikken.

– Og vi skal vinke tilbake for å vise at vi har sett deg, forteller Rustad.

NLF har nå produsert en informasjonsvideo for å vise hvor viktig synlighet i trafikken er. I videoen ser man en jente, spilt av Jenny Larsen (10), som går i blindsonen på en lastebil og tilsynelatende blir påkjørt.

Kampanjen er en del av Venner på veien, et nasjonalt trafikksikkerhets-prosjekt drevet av NLF.

4 av 10 har opplevd tyveri eller blitt ranet

Lastebil i skolegården

Lastebileiere besøker skoler over hele landet og gjennomfører en praktisk og teoretisk undervisning for å øke trafikkunnskapen blant barn i første til tredje klassetrinn. I 2016 har 1351 elever på 30 skoler fått besøk av en lastebil i skolegården og sett de store blindsonene med egne øyne. Slik lærer de hvor viktig det er å være synlig i trafikken på en spennende og engasjerende måte.

– Det er i denne alderen mange først begynner å prøve seg i trafikken, enten på sykkel eller som fotgjenger alene. Samtidig er de utrolig lærevillige. Derfor er dette et svært godt tidspunkt å nå ut til de små på, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. Han har selv stått bak flere Venner på veien-arrangement og brenner for trafikksikkerhet.

Design gjør nye biler mer trafikkfarlige