Kineserne raser: – Trump er som et uvitende barn

Den kinesiske regjeringen sier i en uttalelse at den er «alvorlig bekymret» etter et intervju Trump ga i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden fikk USAs kommende president Donald Trump kritikk for en telefonsamtale med Taiwans president, og nå truer Kina med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

Den kinesiske regjeringen sier i en uttalelse at den er «alvorlig bekymret» etter et intervju Trump ga i helgen.

I intervjuet med TV-kanalen Fox News sa Trump at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump.

Videreutviklingen av forholdet til USA vil bli stanset hvis USA går bort fra prinsippet om «ett Kina», advarer talsmannen Geng Shuang i utenriksdepartementet i Beijing. Tosidig samarbeid på viktige områder «vil være utelukket».

Bakgrunnen for at Trump åpner for å endre den skjøre balansen i USAs forhold til Kina og Taiwan, ser ut til å være et ønske om å presse Kina i forhandlinger på andre politiske områder.

– Et uvitende barn

Den statlige kinesiske avisen Global Times skriver at Kina kan svare med å selge våpen til USAs fiender hvis Trump endrer USAs politikk overfor Kina og Taiwan.

– Trump er som et uvitende barn når det gjelder utenrikspolitikk, skriver avisen på lederplass mandag, ifølge South China Morning Post.

Taiwan ble løsrevet fra Kina i 1949 og er i praksis selvstyrt, men Beijing insisterer på at øya må innlemmes i Kina.

USA brøt de diplomatiske forbindelsene med Taiwan i 1979 og har siden fulgt en politikk som tar utgangspunkt i «ett Kina», men har opprettholdt nære, uoffisielle bånd med landet.

– Det er spesielt at en president som ikke engang har kommet inn på kontoret, allerede har begynt å endre på USAs politikk på et så viktig område, sier USA-kommentator Thor Steinhovden om Trumps uttalelser.

NUPI-forsker Ståle Ulriksen er blant dem som har hevdet at forholdet mellom USA og Kina kan utvikle seg til å bli veldig problematisk med Trump som president.

– En har hatt sterk spenning på det sikkerhetspolitiske feltet, men så har en opprettholdt en stor handel og mye samarbeid på det økonomiske feltet. Men hvis man nå skal risikere å få en handelskrig der Trump øker tollsatsene til Kina, er det en større fare for at situasjonen kan tilspisse seg enda mer, sa Ulriksen til TV 2 i november.

(NTB/TV 2)