Tvinges til å droppe hodebeskyttelse: – Det er ganske håpløst

De norske jentene slakter det de mener er en håpløs regel, som rammer den danske venstrekanten Maria Fisker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske Maria Fisker (26) har slitt med flere hodeskader, over en lengre periode.

For å forhindre flere skader velger hun å spille med en hodebeskyttelse.

Men nye regler fra det internasjonale håndballforbundet (IHF), nekter dansken å bruke dette pannebåndet under det pågående EM i Sverige. Noe som gjorde at Fisker lenge stod i fare for å miste mesterskapet.

Ifølge TV2 Danmark måtte lagets fysioterapeut lage et nytt bånd, i mykt materiale - som ble godkjent for bruk i siste liten.

Begrunner forbudet med manglende forskning

Uten sin vanlige trygghet føler 26-åringen seg så usikker, at hun ikke har turt å spille mer enn en drøy halvtime - på de tre første kampene.

– Jeg har egentlig ikke lyst til å snakke om alt styret som har vært, sier Fisker til TV 2 på lørdagens pressetreff.

Likevel legger hun ikke skjul på at hun mener det nye regelverket er håpløst.

– Det har vært mange forklaringer fra forbundets side, men jeg tror ikke det er noen som egentlig vet grunnen til at det er forbudt. Jeg syns fortsatt at jeg bør få spille med mitt vanlige hodebånd, understreker hun.

TV 2 har vært i kontakt med JJ Rowland, som er kommunikasjonssjef for det europeiske håndballforbundet (EHF).

Han skriver i en mail:

«Poenget er at hodebeskyttelse ikke er tillatt i håndball, men det er er derimot hodebånd.

På et møte med det danske forbundet ble hodeplagget til den danske spilleren undersøkt, og det var tydelig designet som hodebeskyttelse.

Det danske forbundet kom da tilbake med en nytt hodebånd uten ekstra beskyttelse, noe som ble godkjent.»

Rowland referer videre til IHFs nye regler, som omhandler klær og beskyttelse.

Den offisielle begrunnelsen for forbudet er at IHF ikke finner dokumentert forskning, som viser at hodebeskyttelse faktisk beskytter mot hodeskader.

Flere av de nye reglene går på det estetiske, så flere mistenker det internasjonale forbundet for å tenke på utseende fremfor sikkerhet.

– Skjønner ikke hvilken skade det kan gjøre

Sanna Solberg har også vært plaget med en hodeskade kort tid tilbake.

Hun kan ikke forstå hvorfor den danske spilleren ikke kan få spille med beskyttelse.

– Jeg syns egentlig det er ganske håpløst, for jeg skjønner ikke hvilken skade det kan gjøre. For Maria Fisker er det tydeligvis en trygghet å ha hodebeskyttelse, og jeg vet ikke hvorfor det er forbudt. Det er veldig merkelig, og det er kjipt for henne hvis hun ikke føler seg trygg nok til å spille, sier Solberg tydelig til TV 2.

– Begynner egentlig forbundet å bli litt jålete?

– Ja, kanskje det. De vil vel at det skal se bra ut, og vi må dessverre bare følge det de har sagt, sier hun oppgitt.

Selv har ikke 26-åringen vurdert å spille med liknende hodeplagg.

– Jeg har egentlig ikke vurdert å spille med noen ekstra beskyttelse. Jeg føler meg trygg, og jeg slo bakhodet. Så et sånt pannebånd hadde ikke hjulpet for meg, men jeg skjønner at noen føler at de trenger det når de har vært ute veldig lenge, understreker hun.

– Forbundet bryr seg om veldig mye utenfor håndball

Nora Mørk sparer heller ikke på kruttet.

– Det pannebåndet hun har nå ser jo egentlig større ut enn det hun allerede hadde, så jeg forstår ikke de reglene de velger å sette. Jeg syns det er synd for Fisker, og jeg håper hun har fått en god forklaring. For det virker litt merkelig, sier Mørk til TV 2.

Utenom hodebeskyttelse har det også kommet flere andre nye regler.

Blant annet må sokker og ankelbeskyttere være i samme farge, alle på laget må ha samme farge på sokkene og de får bare ha en viss lengde.

Györ-spilleren mener det har gått for langt.

– Forbundet bryr seg om veldig mye utenfor håndball nå. Vi prøver å ikke fokusere så mye på det, men jeg syns det begynner å bli litt vel spesielt akkurat nå. Vi har lyst til å spille håndball, og vi har lyst til å være komfortable i de beskyttelsene vi har. Så det er spesielle tider, tilføyer hun oppgitt.

Sandra Toft er lagvenninne med Solberg i Larvik, og lagvenninne med Fisker på landslaget. Hun mener IHF har ødelagt mesterskapet for lagvenninnen.

– Jeg syns veldig synd på Maria. Det er trist at en sånn ny regel skal ødelegge hennes mesterskap. Hun er god, og vi trenger henne, understreker Toft overfor TV 2.

Søndag møtes Danmark og Norge i første kamp i EMs mellomrunde.