REAGERER: Kulturminster og WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland krever handling.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold
REAGERER: Kulturminster og WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland krever handling.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Kulturministeren: – Vi er nødt til å sette en stopper for denne skammelige dopingepoken

Presset øker på Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter de siste avsløringene i den russiske dopingskandalen.

Fredag ble del to av McLaren-rapporten om det statlig finansierte dopingprogrammet i Russland lagt frem.

Reaksjonene er sterke etter at det kom frem at over 1000 utøvere i 30 idretter har hatt tilknytning til det systematiske dopingprogrammet.

– Jeg har nesten ikke ord for å beskrive alvoret og omfanget McLaren rapporten dokumenter. Denne systematiske statsdopingen og manipulasjonen er langt verre enn det noen kunne forestille seg, sier kulturminister og visepresident i Verdens Antidopingbyrå (WADA) Linda Hofstad Helleland til TV 2.

– Skammelig dopingepoke
Nå krever hun handling.

– Vi er alle nødt til å sette en stopper for denne skammelige dopingepoken i internasjonal idrett. La dette være et vendepunkt. Oppryddingen må starte nå, sier hun.

Mange mener IOC feiget ut da Russland i sommer ikke ble kollektivt utestengt fra Rio-OL. De valgte i stedet å skyve ansvaret over til de internasjonale særforbundene.

– Kan sammenlignes med Øst-Tyskland
Kun friidretten fulgte oppfordringen til WADA. Selv med en redusert tropp ble Russland nummer fire på medaljeoversikten.

– Jeg mente i sommer at IOC ikke hadde noe valg, og de har det i alle fall ikke nå. Dette må få konsekvenser, sier tidligere WADA-direktør Rune Andersen til NTB, som i dag jobber som internasjonal spesialrådgiver i Antidoping Norge.

Dopingjegeren mener det systematiske dopingprogrammet i Russland mangler sidestykke.

– I nyere tid har man ikke sett noe som dette. Det kan kanskje sammenlignes med 80-tallet og Øst-Tyskland, der vet vi at det også foregikk organisert doping.

– Vil se mine barn i øynene
For kulturministeren er det idrettens uskyld som står på spill.

– Jeg vil gjerne kunne se mine to idrettsaktive barn i øynene og si at deres rollemodeller er rene. Da må oppryddingen i idrettsverden begynne nå, sier Hofstad Helleland.

(©NTB)