Flere av Odd-spillerne som stadig sørger for jubel er lokale talenter fra telemark.
Flere av Odd-spillerne som stadig sørger for jubel er lokale talenter fra telemark. Foto: Teigen, Trond Reidar

Odd ønsker krav til flere lokale talenter i Eliteserien – NFF sier nei

Odd har lenge nytt godt av egen talentutvikling, men kom også med forslag om å gjøre det til et krav for alle eliteserieklubbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle klubbene i Eliteserien har lov til å bruke ni «frispillere». Frispillerne gir plass til utenlandske spillere som ikke er utviklet i Norge. Odds Ballklubb ønsket å senke dette antallet til syv, men det har NFF sagt nei til.

– Vi har fått forslag fra Odd om å redusere antall frispillere for å øke antall lokalt utviklede spillere, men dette har forbundsstyret sagt nei til, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Synd for talentene

Odd har de siste årene blitt kjent for å satse på, og utvikle lokale talenter. Hvis forslaget deres hadde blitt tatt til følge, ville flere klubber være nødt til å legge til rette for lignende fokus.

– Norsk fotball har en negativ utvikling, og vi må legge til rette for å utvikle bedre fotballspillere. Man kan skylde på trenere og mye rart, men vi må få frem flere gode spillere. Ved å gjøre plass til talentene i førstelagstroppene på øverste nivå, ville man utviklet flere gode fotballspillere, sier Odds direktør Einar Håndlykken.

UEFA har fastslått at 16 «frispillere» er tillatt. Den regelen er langt strengere i Norge. I 2011 ble regelen endret fra elleve til ni tillatte, men Svendsen og NFF ønsker ingen videre minimering på nåværende tidspunkt. Det er Odd lite fornøyd med.

– Odd syns det er synd at NFF ikke benytter anledningen til å styrke satsingen på lokale spillere i norsk fotball. Færre utlendinger ville gitt mer plass til lokale talenter, sier Håndlykken.

Ønske om suksess

Når regelen diskuteres ønsker både Håndlykken og Svendsen at Norge skal oppnå sportslig suksess. Der stopper imidlertid enigheten.

– Vi ønsker at norske klubber skal være konkurransedyktig i Europa. Vi i forbundsstyret ønsket ikke å å stramme inn dette ytterligere, da vi tror det vil gå på bekostning av suksess for norske klubber i kontinentale turneringer, sier fotballpresidenten.

Odds direktør er ikke enig i at det vil gå på bekostning av suksess.

– Vi har hatt bedre og bedre resultater samtidig som vi har økt andelen lokale spillere. Vi er i ferd med å bygge en klubb som blir bedre og bedre rustet til å klare oss i Europa, sier Odds Håndlykken.

Omstilling for noen

Einar Håndlykken er åpen på at Odd ville vært godt tilpasset i henhold til den eventuelle regelendringen, men avviser at dette er et konkurransemessig aspekt bak forslaget.

– Vi står godt rustet i forhold til vårt eget forslag, men vi sier ikke at man skal ha fullstendige lokale lag. Også vi i Odd henter norske og utenlandske spillere i tillegg til de lokale, sier Håndlykken og legger til

– Det ville blitt en liten re-justering for noen klubber, med tanke på å jobbe med lokale talenter fremfor å satse på middelmådige utlendinger. Først og fremst handler det om å gi unge talenter sjansen oftere, fremfor å satse på en innhentet ressurs, sier Håndlykken.

Lokalt har gitt suksess

Odd har stabilisert seg øverst i norsk toppfotball over de siste årene. Med økende tilskuertall og to medaljer på tre år, peker Odds direktør på nettopp den lokale tilnærminga.

– Vi tror at en sterk lokal tilhørighet er kjernen i det vi driver med. Den lokale tilhørigheten blir forsterket av at man kjenner mora til han ene spilleren og tanta til den andre, sier Håndlykken.