Halfvarsson: – Et dårlig tidspunkt å få astma på

Calle Halfvarsson (27) føler seg mistenkeliggjort.

Se helgens verdenscuprenn i langrenn på TV 2 og TV 2 Sumo: Lørdag fra kl. 10.30 og søndag fra kl. 14.00.

Etter at det i sommer ble kjent at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på dopingreglene etter bruk av astmamedisin har temaet fått mye oppmerksomhet.

Svenske Calle Halfvarsson fikk seg en astmadiagnose.

– Tidspunktet jeg fikk beskjed på var vel ganske dårlig, sier 27-åringen.

Doping

– Man vil jo ikke ha astma, det er en sykdom og det er aldri noen fordel å ha, sier han.

Calle Halfvarsson forteller at han får mange spørsmål: Hva slags medisin bruker du? Hvor ofte må du ta astmamedisin? Hvor store er dosene?

– Du får jo inntrykk av at noen tror at jeg doper meg, men jeg bruker kortisonspray for å lege luftrørene. Det tror jeg også kan ha bidratt til at jeg har holdt meg frisk i sommer og høs, og jeg har trent uten avbrudd, sier han.

Hjertesukk

– Tenk om det hadde vært så enkelt at astmamedisin gir større fart i løypa. Da hadde jo flere gått enda fortere, for det er mange langrennsløpere som må bruke ulike typer astmamedisin, sier Halfvarsson.

– Jeg bruker for eksempel en helt annen medisin enn Martin (Johnsrud Sundby). Han bruker ventolin, mens jeg benytter kortisonspray. Det jeg vet når det gjelder Martin-saken er at han tok ekstremt høye doser - og litt over grensen for det man kan ta, fortsetter svensken.

Han tror ikke astmamedisinen har fått ham til å prestere bedre.

– Når jeg nå lykkes så bra i sesongstarten så skyldes det ikke astmamedisinen. Men jeg tror at medisinen har bidratt til at jeg har holdt meg frisk, sier han.

Overtrent

Svensken er ellers godt kjent med sykdomsplager. Hele forrige sesong ble ødelagt etter det idrettsfolk selv kaller overtrening.

– Jeg gikk på en skikkelig smell i fjor, ja. Trente for hardt og ble syk i lang tid.

– Selv med din erfaring så kjørte du kroppen i senk, forklar hva som skjer?

– Man er med i toppen, men man er ikke best, som man vil være, og man føler at man må trene både mer og hardere enn før.

Usikker foran Davos

Calle Halfvarsson går ikke lørdagens 30 kilometer i fristil, han sliter med litt sår hals og har ikke bestemt seg om han går søndagens sprint.

– VM i Lahti er det store målet denne sesongen, jeg har fått ødelagt mange mesterskap grunnet sykdom og at jeg har kommet til mesterskapene med for lite overskudd. Derfor må jeg ta noen litt uvante valg denne sesongen, det innebærer blant annet å stå over renn og det er «tråkigt», jeg har jo alltid likt å være med på alt.