– To av disse DAB-adapterne kan være trafikkfarlig

Skal du fortsatt kunne høre på radio i 2017, må du ha en DAB-adapter i bilen. TV 2 Hjelper deg har testet fem stykker. Se hvilken som er best og hvilke som kan være trafikkfarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brukervennligheten på en DAB-adapter er ekstremt viktig. Hvis du må inn på menyer for å finne radiokanaler så kan det utgjøre forskjell mellom liv og død, sier Geir Gråbein Nordby i Lyd og Bilde.

Kan monteres i alle biler

Det analoge FM-nettet i Norge slukkes i løpet av 2017 gradvis over hele landet. Skal du fortsatt ha mulighet til å høre på radio i bilen må du bytte over til digitalradio, til DAB (eller egentlig DAB+).

– På mange moderne biler så kan det være veldig dyrt å få DAB etter-installert og da kan det være en stor fordel å gå for en slik adapter som er mye billigere, sier Nordby.

I samarbeid med Lyd og Bilde har TV 2 hjelper deg testet fem DAB-adaptere til en brøkdel av prisen. Disse adapterne kan monteres i alle biler – gamle som nye – så lenge du har en bilstereo med FM-radio.

Fordel om du er litt hendig

Ifølge eksperten så skal du fint kunne montere en DAB-adapter i bilen selv.

– Litt knot kan det selvfølgelig bli. Det er ingen ulempe om du er litt hendig, gjerne litt mer enn meg, sier Nordby.

Se testen og hvordan DAB-adapteren installeres på TV 2 Hjelper Deg torsdag klokken 20.30.

TESTER: Geir Gråbein Nordby tester DAB-adaptere i TV 2 Hjelper Deg. FOTO: Chris-Erik Kristoffersen 
TESTER: Geir Gråbein Nordby tester DAB-adaptere i TV 2 Hjelper Deg. FOTO: Chris-Erik Kristoffersen 

Forskjell mellom liv og død

DAB-adapterne er testet på strekningen Oslo-Drammen og eksperten har lagt stor vekt på å teste hvor brukervennlige adapterne er og der er forskjellene store.

– Du trenger knapper til favorittkanaler slik at du hele tiden holder øynene på veien, sier Nordby.

– Hvis du ser på denne adapteren her fra Tiny så ser du at den her har tre linjer med informasjon, mens på denne fra Clint skroller informasjonen bortover. Skal du se hvilken artist som spiller så må du her vente til den har skrollet seg ferdig, mens på andre her så holder det at du kaster et blikk på et sekund og så har du all informasjon. Det gjelder også trafikkmeldinger, forklarer eksperten.

BEST I TEST: Denne Tiny Audio C 5-adapteren fikk terningkast fem og kom best ut. Foto: : Geir Gråbein Nordby    
BEST I TEST: Denne Tiny Audio C 5-adapteren fikk terningkast fem og kom best ut. Foto: : Geir Gråbein Nordby    

Best lyd med lydkabel

I testen ble også lydkvaliteten vektlagt

– Du har to måter å overføre lyden fra adapteren til bilstereoen på. Den ene er via FM da får du litt flatere lyd. Den andre er med AUX-kabel, altså lydkabel – da får du bedre lyd, men da får du nok en kabel å skjule, sier Nordby.

– At DAB har en bedre lyd enn FM er en sannhet med noen modifikasjoner. I bil er det det ikke tvil om at det har sine fordeler i og med at du slipper skurring og susing, men lyden kan oppleves som noe flatere, så det er ikke bare fordeler, forklarer Nordby.

Best i test:

Tiny Audio C 5

Pris: 1895 kr

Terningkast: 5

Tiny Audio C 5 har alt man trenger. Knapper til ti favorittstasjoner som gjør den svært enkel å bruke. Skjermen gir god oversikt og lyden via AUX-kabel er super.

Tiny Audio C 10

Pris: 1899 kr

Terningkast: 5

Tiny Audio C 10 gir den mest skjulte installasjonen og har super brukervennlighet, men lyden til bilstereoen går utelukkende over FM som gir dårligere lyd enn med en AUX-kabel.

Pure Highway 400

Pris: 1695 kr

Terninkast: 4

Pure Highway 400 gir glimrende lyd fra DAB og DAB+ og den har noen fiffige funksjoner. Alpine og Pure har ikke direkteknapper til favorittstasjoner, men at du må bruke piltaster for å bytte mellom kanalene noe som kan gjøre disse adapterne noe mer trafikkfarlig enn de andre produktene i testen. Pure Highway og Alpine er helt identiske. Hvilken du kjøper avhenger av utsalgsstedet.

Alpine EZI-DAB-OG

Pris: 1695 kr

Terningkast: 4

Alpine gir glimrende lyd fra DAB og DAB+ og den har noen fiffige funksjoner. Alpine og Pure har ikke direkteknapper til favorittstasjoner, men at du må bruke piltaster for å bytte mellom kanalene noe som kan gjøre disse adapterne noe mer trafikkfarlig enn de andre produktene i testen. Pure Highway og Alpine er helt identiske. Hvilken du kjøper avhenger av utsalgsstedet.

Clint Digital CAD15

Pris: 1699kr

Terningkast: 3

Adapteren fra Clint er ganske brukervennlig, men lider av generelt flat lyd og får dermed bunnplassering i testen vår.