– En maktdemonstrasjon av de sjeldne

Norge med knusende attenmålsseier mot Kroatia i håndball-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge fikk en tøff start på håndball-EM med sliteseier mot Romania i åpningskampen. I gruppespillets andre kamp viste imidlertid håndballjentene virkelig hva som bor i dem da de knuste Kroatia hele 34-16.

Se sammendrag fra kampen i videovinduet øverst!

– Dette var veldig deilig. Det er ikke så ofte i et EM at man vinner så mye som dette. Det er godt for selvtilliten og godt for inngangen til kampen mot Russland, landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2 etter kampslutt.

Marit Malm Frafjord ble Norges toppscorer med seks scoringer på seks forsøk, og var naturligvis svært fornøyd med både lagets- og egen innsats.

– Jeg tror ikke mange hadde forventet dette resultatet før kampen. Jeg får veldig mange gode innspill og da blir det enklere å sette ballen i mål. Jeg har alltid litt som kan gjøres bedre, men jeg tar med meg dette videre, smilte hun.

Kroatene holdt et høyt tempo fra start, og som med nasjonalsangen minutter tidligere, ble de norske jentene hengende litt på etterskudd innledningsvis.

Men som i oppgjøret mot rumenerne to dager tidligere, jobbet Norge seg fort inn igjen i kampen.

Drømmescoring av Mørk

Og da Nora Mørk viste sin verdensklasse og hamret inn en 10-8-ledelse i det 18. spilleminutt, kikket ikke de regjerende mestrene seg tilbake.

– I granskauen, Nora Mørk! Det der var en meteor, en syk underarm!, jublet TV 2-kommentator Harald Bredeli, som for anledningen var på besøk i Larvik-sofaen sammen med blant andre Noras tvillingsøster Thea Mørk.

Hovedpersonen selv var også fornøyd med superscoringen.

– Det er vel en av mine tre beste scoringer i karrieren, den er jo helt oppe i krysset, konstaterte Györ-spilleren.

Til tross for noe sjansesløseri fortsatte de norske jentene å øke forspranget og kunne til slutt gå til pause med en kontrollert 14-9-ledelse, mye takket være flere gode redninger fra Kari Aalvik Grimsbø, den siste i første omgangs siste sekund.

Hele troppen på banen

Etter hvilen fortsatte de norske jentene å kjøre på. Marit Malm Frafjord og Camilla Herrem satte inn norsk scoring nummer 16 og 17 før Kroatia rakk å svare.

Før kampen antydet landslagssjef Thorir Hergeirsson at han ville rullere litt mer på laget enn i oppgjøret mot Romania, noe som førte til at blant annet Emilie Hegh Arntzen og Kjerstin Solås kom på banen tidlig i andre omgang.

Også Silje Solberg fikk mye spilletid den siste halvtimen, og gjorde sine saker svært bra.

– Det er lurt å få flest mulig inn på banen og kjenne litt på det. Slik at man får flest mulig i gang, samtidig som de som skal spille mest kjenner seg trygge på spillet, forklarte tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin.

Utklassing

Da Stine Bredal Oftedal sørget for 22-12 og timålsledelse før halvspilt omgang, var kampen i realiteten avgjort.

– Kroatene gisper etter luft. Det er en maktdemonstrasjon av de sjeldne. Man kan få slikt mot Puerto Rico i VM, men dette er EM, konstaterte Bredeli.

Bredal Oftedal mente kampen var så nær perfekt gjennomført som man kan komme.

– Det er alltid noe å pirke på, men det var ganske nær den perfekte kampen. Vi fikk brukt mange spillere og alle kommer i gang. Det er bra for oss utover i mesterskapet, smilte Bredal Oftedal.

Hergeirsson sendte også resten av innbytterne på banen i løpet av kampen, uten at det hemmet Norge på noen som helst måte. Mesterskapsdebutant Solås og co. kunne til slutt juble for en svært overbevisende 34-16-seier.

– Det er veldig gøy å se Solås på banen. Hun gir godt fra seg. Hun er tøff og gir masse juling, og det er egentlig det vi trenger. Det er godt å få henne inn og jeg tror at hun kommer til å bli enda bedre fremover, skrøt Oftedal.