FIFA-presidenten ønsker å utvide verdensmesterskapet i fotball. Foto: Michael Probst / AP Photo
FIFA-presidenten ønsker å utvide verdensmesterskapet i fotball. Foto: Michael Probst / AP Photo

FIFA-presidenten vil ha 16 grupper i fotball-VM

FIFA-president Gianni Infantino går stadig lengre med sine utvidelsesplaner for fotball-VM. – Med 48 lag minner det mer om et breddemesterskap, sier TV 2s fotballekspert.

Ifølge FIFA-kilder ønsker Infantino 48 lag fordelt over 16 grupper i framtiden. Saken skal avgjøres av FIFA 9. og 10. januar.

Det er ikke nytt at Infantino ønsker 48 lag, men tidligere har han sett for seg 16 seedede lag rett til finalerunden, mens 32 lag skulle kjempe om de siste 16 plassene.

Nå vil imidlertid den mektige FIFA-presidenten slippe alle 48 lag med i VM-sluttspillets hovedspill.

Italieneren, som tok over presidentvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) etter Sepp Blatter, har uttalt at en større turneringen ikke nødvendigvis betyr en svakere.

– Jeg vil gjerne minne om at nivået på fotballen øker i hele verden. I forrige VM ble England og Italia utslått av Costa Rica, sa presidenten da nyheten ble kjent i oktober, ifølge Daily Mail.

– Utvannet produkt
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er uenig.

– Jeg synes det er et veldig dårlig forslag. Jeg tror ikke det er en god løsning med flere lag med tanke på det vi så i sommer. Da vil det bli et utvannet produkt. Mesterskap som VM og EM må ha kamper som betyr noe hele tiden. Med 48 lag minner det mer om et breddemesterskap. Det vil ikke være positivt for oss som elsker å se de beste i askjon, sier Mathisen.

– Europamesterskapet (EM) denne sommeren er det kjedeligste mesterskapet jeg har sett, fortsetter Mathisen.

– Dersom de hadde beholdt det slik det var, med de to beste videre fra hver gruppe, vil vi fått mye mer spenning i gruppespillet. I sommer kunne de beste lagene se det litt an. Jeg håper ikke dette blir slått igjennom, sier TV 2s fotballekspert.

EM i Frankrike denne sommeren var første gang 24 lag deltok, etter Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bestemte å utvide turneringen fra 16 lag.

Første VM ble arrangert i Uruguay i 1930, da med 13 konkurrerende nasjoner. Det økte til 16 lag i 1934 og forble på den måten i 48 år.

I 1982 ble ytterligere åtte land lagt til. Foreløpig siste endring kom i 1998, i turneringen i Frankrike, da antallet lag økte til 32.

Dersom presidenten får det så han vil, vil reglene gjelde fra VM i 2026.

(NTB / TV 2).