Ble verdens raskeste skiløper ved en norsk tilfeldighet

Pappaen til Federico Pellegrino dro fra Italia til Lillehammer i 1994. Etter OL bestemte han seg for at sønnen skulle bli skiløper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er spent på hvor god Norges nye stjerne er. Det blir garantert spennende og moro på søndag!

Vinneren av sprintcupen sist vinter og med det verdens raskeste skiløper, Federico Pellegrino, har lagt merke til prestasjonene til Johannes Høsflot Klæbo på forsesongen.

– Jeg så hvordan han gikk i fristil på Beitostølen. Han virket sterk. Også har han rukket å vise at han allerede også behersker distanserenn. Jeg er imponert, sier Pellegrino til TV 2.

Vi møter italieneren i Davos. Etter løpene på Lillehammer har han rukket et par dager i hjemlige trakter i Aostadalen, nordvest i Italia. Et område med lite og ustabile snøforhold.

Pappa på Lillehammer-OL.

– Det er vel litt tilfeldig at jeg ble langrennsløper. Pappa har alltid vært glad i langrenn og i 1994 dro han til Lillehammer for å følge OL der. Det må ha vært fantastisk for da han kom tilbake var han fast bestemt på at sønnene skulle bli langrennsløpere, forteller Federico Pellegrino.

– Jeg har en bror som er to år eldre enn meg så vi var da 4 og 6 år da. Vi begynte så smått med langrenn, jeg likte det, kom med i skiklubb og slik har det utviklet seg. Nå er det jobben min, og jeg kan ikke ha en bedre jobb.

Fristil er Pellegrinos styrke og søndagens sprint i Davos er nettop i den stilarten. Også VM-sprinten i Lahti er i fristil. Det var for øvrig her i Davos at han tok sin aller første verdenscupseier i 2014, han vant også her i fjor.

– Jeg elsker å gå her. Høyden er ikke noe problem for meg, hjemplassen er omtrent på samme nivå. Og dessuten er Davos ikke så langt hjemmefra, under fire timers bilkjøring. Løypa her passer bra til mine styrker som løper, forklarar Pellegrino.

Ingen overraskelse.

– Din ekstreme hurtighet hvor har du den fra?

– Mye er nok medfødt, og hurtigheten var også min styrke da jeg spilte fotball som ung. Også tror jeg at jeg har vært flink til å trene på å utvikle hurtigheten. Jeg kan være rask, ja, og til og med den raskeste.

– Var det en liten advarsel til de norske løperne?

– Norge har mange gode skiløpere og jeg har ventet på at det skulle dukke opp en ny ung og sterk løper. Det kom ingen fra årskullene født i 1994/1995 så Klæbo født i 1996 er ingen overraskelse for meg. Det blir spennende å møte ham.

– Er Federico Pellegrino bedre enn sist vinter?

– Tja... Testresultatene er gode og følelsen når jeg går er bra, men noe skikkelig svar får vi ikke før etter sesongens første sprint i fristil.

Helgens verdenscup i langrenn fra Davos går på TV 2.

TV 2 lørdag 10/12:
10.30 V-cup, langrenn:

15 km fri teknikk, kvinner. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

14.00 V-cup, langrenn:
30 km fri teknikk, menn. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

TV 2 søndag 11/12:
14.00 V-cup, langrenn:

Sprint fri teknikk, kvinner og menn . Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.