Tengs-drapet: – Tror etterforskning kan føre til en oppklaring

HAUGESUND/OSLO (TV 2): Politiet gjenopptar etterforskningen av det 21 år gamle uoppklarte drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten ved Kripos konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

På en pressekonferanse opplyste politiet at den 21 år gamle uoppklarte drapssaken gjenopptas.

Drapet på Birgitte Tengs vil bli etterforsket av en ny gruppe som skal ha base i Stavanger, opplyser politimesteren i Sør-Vest politidistrikt.

– Vi har nylig fått rapporten fra Kripos om den videre håndteringen av saken. Det har kommet en rekke anbefalinger som gjør at jeg har bestemt at vi iverksetter ny etterforskning av saken med base i Stavanger, sa politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt på pressekonferansen i Haugesund onsdag.

En gruppe sammensatt med etterforskere fra Kripos og Sør-Vest politidistrikt skal se på saken med nye øyne.

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy. Hun var da 17 år gammel. Drapet var den aller første saken som den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Det ble offentlig kjent i januar i år.

Politiadvokat Tone Aase i Kripos sier at politiet nå kommer til å sjekke på nytt flere personer som under etterforskningen ble sjekket ut av saken. Årsaken til dette er at politiet erkjenner at et feil spor ble fulgt i de 16 første månedene av etterforskningen.

– Vi har sett at allerede i den første uken fikk politiet et svar på hår som var sikret fra avdødes hånd. Svaret tydet på at politiet burde lete etter en gjerningsperson som hadde langt, lyst hår. Det tok 16 måneder før en kom frem til at en måtte legge det hårsporet bort, og at man hadde bygd 16 måneder etterforskning på feil grunnlag, sier Tone Aase, politiadvokat i Kripos, til TV 2.

– Ikke snarlig gjennombrudd

Leder av politiets cold case-enhet sier de ikke står overfor snarlig gjennombrudd i etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs, men anbefaler likevel ny gjennomgang av saken.

Det opplyste Espen Erdal da han fortalte at enheten likevel anbefaler en ny etterforskning av det snart 22 år gamle drapet på Karmøy.

– Det vi har gjort er å gjennomgå saken for å se om det er mulig å oppklare saken. Vi mener det er potensial for oppklaring, og resultatet er at vi anbefaler ny etterforskning, sier Erdal.

Han sier det er konkrete etterforskningsskritt som bør følges opp i materialet som foreligger, og at dette er skritt som kan lede til en oppklaring.

– Det må ikke forstås dit hen at vi kan vente et nært forestående gjennombrudd i saken. Det er ikke slik at vi har DNA-treff eller en mistenkt vi kan rette mistanke mot, sier Erdal.

Advokat Sjødin tror på løsning

Advokat Arvid Sjødin, som var forsvareren til fetteren til Birgitte Tengs, sa onsdag morgen til TV 2 at han tror den 21 år gamle drapsgåten kan gå mot en løsning. Fetteren ble dømt for drapet, men ble frikjent i lagmannsretten. Politiadvokat Aase i cold case-gruppen sier i dag at fetterens tilståelse har såpass store mangler og utfordringer knyttet til seg at de har anbefalt at den ikke må legge føringer i den kommende etterforskningen.

Ifølge Sjødin foreligger det DNA-materiale i drapssaken som som ikke har vært undersøkt, og som kan granskes med dagens DNA-teknologi.

– Så lenge det er ubehandlet DNA som ligger i så store mengder i denne konkrete saken, tror jeg at løsningen er ganske stor, fordi det er nokså sannsynlig at gjerningsmannen i dette tilfellet har satt fra seg DNA-spor på åstedet, sier Arvid Sjødin. (NTB/TV 2)