REDDET: Fjøskatten var døden nær da den heldigvis ble funnet og tatt med til veterinæren, nesten to uker etter at brannen fant sted.
REDDET: Fjøskatten var døden nær da den heldigvis ble funnet og tatt med til veterinæren, nesten to uker etter at brannen fant sted. Foto: Foto: Privat/Jan Rune Bakkelund, NTB scanpix

13 dager etter brannen ble katten Cecilia reddet

Katten Cecilia pådro seg alvorlige skader i den dramatiske låvebrannen. 13 dager senere ble hun funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

200 kyr ble reddet ut av låven på Moelv i en dramatisk og stor redningsaksjon 12. oktober i år. Men redningsaksjonen var tydeligvis ikke over – 13 dager etter brannen ble en liten katt reddet ut av Imre Pärtelpoeg. Det var Ringsaker Blad som først omtalte saken.

– Jeg visste at det var igjen en katt i ruinene der. Vi hadde reddet ut en liten katt ei uke tidligere, forklarer Imre til avisen.

Han var en av de som deltok i å redde ut dyrene da brannen brøt ut, og dro tilbake for å mate kattene.

– Jeg hadde satt ut mat til kattene, og jeg ble overrasket da jeg fant denne pusen nærmest livløs ved matfatet. Jeg tror den hadde gitt opp, sier Imre.

Søker nytt hjem

Ida Arlien var på jobb den kvelden da den alvorlig skadde katten kom inn på Sentrum Dyreklinikk i Lillehammer.

– Katten hadde dype brannskader på alle potene, på brystkasse og undersiden av halen var den tom for hår og den var svært avmagret, sier Arlien til TV 2.

Katten har ennå ikke fått et offisielt navn, men på Dyreklinikken oppkalte de henne etter bokseren Cecilia Brækhus, fordi potene så ut som små boksehansker etter at de ble bandasjert.

BANDASJERT: Alle fire poter måtte bandasjeres for brannskader, dette gjorde at katten fikk kallenavnet Cecilia, etter bokseren Cecilia Brækhus.
BANDASJERT: Alle fire poter måtte bandasjeres for brannskader, dette gjorde at katten fikk kallenavnet Cecilia, etter bokseren Cecilia Brækhus. Foto: Foto: Privat

– Dyr er kjent for å ville trekke inn, selv om det brenner. For katten var låven hjemmet og den har nok derfor gått inn igjen og pådratt seg disse skadene.

Til tross for hva katten Cecilia har opplevd, er den i god form nå.

– Det er en helt fantastisk katt, tillitsfull og innmari glad i kos. Hun bærer ikke noe preg av å ha vært en fjøskatt. Nå trenger den bare et nytt hjem.

– Hadde ikke overlevd

Arlien forteller at katter generelt er veldig flinke til å klare seg på egenhånd, men at med de skadene katten hadde var den nær døden.

– Den hadde nok ikke overlevd i særlig flere dager om den ikke hadde blitt tatt hånd om den dagen. Den hadde liksom gitt opp livet.

Nå befinner katten Cecilia seg i et fosterhjem mens hun venter på et permanent hjem, helst uten andre katter slik at hun får all oppmerksomheten for seg selv.

  • Se video fra brannen: