15-åring siktet for dobbeltdrapet i Kristiansand

KRISTIANSAND (TV 2): 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og Tone Ilebekk (48) ble drept mandag ettermiddag. Tirsdag kveld ble en 15-åring siktet for dobbeltdrapet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 15 år gammel etnisk norsk gutt er siktet for drapet på 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk drept ved Wilds Minne skole i Kristiansand.

Det opplyste politiet på en pressekonferanse onsdag morgen.

– Et av de sporene vi jobbet mot i går kveld, var en 15 år gammel etnisk norsk gutt som satt i avhør, sa etterforskningsleder og sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar på pressekonferansen.

Har tilstått i avhør

Samtidig med avhøret, gjennomførte politiet etterforskningsskritt mot gutten andre stedet, og han ble tirsdag kveld, rundt klokken 21, siktet for drapet. Politiet ønsker ikke å opplyse noe om motivet for drapet, eller hva 15-åringen har forklart.

– Gutten ble presentert for siktelsen og fortalte nærmest umiddelbart at det var han som hadde utført drapene på Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan. Siktede har gitt en detaljert forklaring, men det er en forklaring som jeg ikke kommer til å dele med offentligheten. Per nå ivaretas gutten av helsepersonell. Politiet ønsker videre å varetektsfengsle gutten og planen er at han blir fremstilt for varetektsfengsling i dag, sa Kaddeberg Skaar.

Samtidig mistenker ikke politiet at det er flere gjerningsmenn. Han er i omgangskretsen til den avdøde gutten, men politiet har ikke funnet noen relasjon til den drepte 48-åringen. De pårørende ble orientert om guttens tilståelse sent tirsdag kveld.

– Vi vet også at de pårørende har fått en beskjed som har gjort livet deres noe lettere.

– Familien lettet over pågripelsen

Det bekrefter også bistandsadvokaten til familien til den drepte 48-åringen overfor TV 2:

– Familien er lettet over pågripelsen, sier bistandsadvokat Tove Westbye til TV 2.

15-åringen er ikke kjent for politiet fra tidligere. Han vil fremstilles for varetektsfengsling onsdag.

– Det er en tragisk sak i utgangspunktet, og saken er ikke mindre tragisk fordi det er en 15-åring som er siktet.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra 15-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, men får opplyst at han er utilgjengelig utover formiddagen.

– Det er nå en ny familie som er kraftig berørt av en tragisk hendelse. Disse skal følges opp og de blir ivaretatt av kommunens kriseteam. Familien ble fulgt opp i går kveld og i natt og vil fortsatt bli fulgt tett opp, sa Kaddeberg Skaar på pressekonferansen.

I tillegg bistår kommunen på skolen til den drapssiktede 15-åringen. Han går ikke på samme skole som den drepte 14-åringen.

– Vi har orientert rektor som har den eleven, og vi setter i verk tiltak etter det som har skjedd, sier oppvekstsjef Arild Rekve til Fædrelandsvennen.

Tok bussen til åstedet like før

Politiet har avhørt en rekke vitner i saken, men hadde tirsdag ikke funnet noen som var vitne til selve drapshandlingen. I tillegg hadde de tirsdag kveld fått inn over 60 tips.

På en pressekonferanse tirsdag kveld etterlyste etterforskningsleder og sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, flere tips om hva den 14 år gamle gutten gjorde i området.

– En av de mer interessante opplysningene vi har fått inn fra publikum gjelder bevegelsene til gutten før drapet fant sted. Vi har fått vite at han tok buss fra Kristiansand sentrum klokken 15.30 og gikk av på Lund nær skolen og åstedet for drapet. En busstur på rundt 10-12 minutter. Det betyr at han var i nærheten av åstedet fra rundt klokka 15.32 til 15.44, sa Skaar.

På pressekonferansen tirsdag opplyste Skaar at de mener den dobbeltdrapsiktede 15-åringen tok bussen sammen med Hassan til åstedet.

Et vitne har opplyst til Fædrelandsvennen at hun så Jakob sammen med en annen gutt like før drapet.

– Han var høyere enn Jakob og hadde norsk, eller i alle fall ikke afrikansk, utseende. Han hadde også en ryggsekk på seg, sier Mona Maalin, som er en bekjent av familien, til avisen.

Roser Agder-politiet

Privatetterforsker og tidligere polititopp Finn Abrahamsen roser Agder-politiets etterforskning av dobbeldrapet, og sier at politiet ved å sette inn bredde og tyngde tidlig i etterforskningen har klart å finne gjerningsmannen.

– Mange av disse sporene som ikke er på selve åstedet, som kameraovervåking, busser, bensinstasjoner og butikker, blir ofte raskt slettet. Det er viktig at de kommer i gang, og at det blir nedsatt grupper i innsankingsperioden som pågår de første timene og døgnet. Det har de tydeligvis vært flinke til her, sier Abrahamsen til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook