Legen sto fram og fortalte om ventelistejuks – umiddelbart strømmet støttemeldingene inn

Flere ansatte ved Oslo Universitetssykehus forteller at de opplever et press om å trikse med ventelistene på sykehuset, og at de er bekymret for pasientene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag stod at seksjonsoverlege Elisabeth Gulowsen Celius frem og fortalte at det blir jukset med sykehusenes ventelister – og nå har mange tatt kontakt.

Les om hvordan leger og sekretærer jukser med ventelistene her.

– Det var helt umiddelbart etter at innslaget var sendt. Både tekstmeldinger og telefoner, sier hun til TV 2.

Seksjonsoverlegen ved Ullevål sier at leger og sekretærer blir bedt om å endre pasientenes rettigheter, slik at sykehuset ikke må betale for behandlingen på en privatklinikk, dersom de bryter behandlingsfristen.

Tør ikke å la seg intervjue

TV 2 har snakket med flere som forteller om manipulering av ventelistene. Men ingen tør å la seg intervjue av oss.

Gulowsen Celius mener derimot ikke at hun er modig som står frem.

– Nei, jeg beskriver det som det er. Og det må man tørre. Det var en sekretær som sa veldig fint at dette kommer frem fordi de misliker at de sitter og omgjør fra behandling til utredning.

– Hva tenker du om at leger og sekretærer forteller at de jukser?

– Jeg tenker at det er forferdelig. For man får jo ansatte til å begå lovbrudd ved å trikse med ventelistene.

Tips oss om ventelister

Har du eller noen i familien din ventet lenge på behandling eller blitt forbigått i køen? Kontakt TV 2s reporter ved å trykke her!

– Har tatt det opp med ledelsen mange ganger

Hovedtillitsvalgt ved sykehuset, Aasmund Bredeli forteller at han har tatt opp problemstillingen med sykehusledelsen ved flere anledninger.

– Jeg har fått mange henvendelser fra bekymrede ledere og også fra enkeltpersoner som blir satt til å gjøre disse tingene som de føler seg presset til, sier han og legger til:

– Jeg har tatt det opp på alle nivåer med administrerende direktør, viseadministrerende, og jeg har flere ganger forsøkt og tatt dette opp i styret men det har ikke vært noen interesse for å diskutere problemstillingen.

Avviser jukseinstruks

Administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Erikstein, avviser at det har kommet en instruks om å jukse med ventelistene fra øverste hold.

– Nå sier hovedtillitsvalgt at han har tatt det opp med ledelsen flere ganger. Kjente dere til det?

– Vi har retningslinjer som vi følger og som er juridisk vurdert. Sånn at vi vet at vi er på trygg grunn når det gjelder det å gi retningslinjer ut til de som behandler søknader.

– Betyr det at du avviser at det er gått noen slik beskjed til leger om at de skal sette pasientene til utredning og ikke til behandling?

– Det ikke gått noe ut fra direktøren eller direktørens stab og om at dette skal gjøres på noen annen måte enn på riktig måte. Men det er klart at beskyldningen er jo alvorlig, og jeg vil følge opp dette selv, og faktisk ta et møte med de som er venteliste ansvarlige ute i klinikken, sier Erikstein.