Landslagstreneren: – Kan gå ti år mellom hver gang vi har et slikt talent

Nå vil Tore-Arne Hetland legge gull-planen med bestefaren til langrennssensasjonen.

Se helgens verdenscuprenn i Davos på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag fra kl. 10.30 og søndag fra kl. 14.00.

Davos, Sveits (TV 2): For fjerde helgen på rad skal Johannes Høsflot Klæbo kjempe mot de beste løperne. Det begynte på Beitostølen, fortsatte i Ruka i Finland, så Lillehammer og nå er 20-åringen på plass i Davos. Her 30 km fristil først løp på lørdag. Søndag er det sprint i fristil.

Fått smaken

– Han har fått smaken på det høyeste nivået og da er det vanskelig å dra hjem til kretsrenn, Norgescup og Skandinavisk cup. Johannes er godt trent og tåler dette, forklarer landslagstrener Tor-Arne Hetland.

Hvor ofte har vi med å gjøre løpere som har et slikt talent som denne trønderen?

– Johannes har til nå gjort det meste riktig og har utviklet seg godt. Resultatene hans kommer ikke som noe sjokk på meg, jeg er blitt «alarmert» av landslagsgutta i Trondheim som har trent med Johannes. Og jeg har naturligvis ingenting imot at en 20-åring går fletta av de etablerte løperne.

Komplett løper

– Johannes Høsflot Klæbo virker sterk på sprint - og distanse og stilart ser ikke ut til å spille noen rolle. Er det noe du vil legge til?

– Punkt en: Han må bare nyte denne framgangen. Punkt 2: Johannes er en komplett skiløper. Punkt 3: Også er han smart. Du blir ikke en skikkelig god skiløper hvis du ikke gjør de rette valgene. Vi har jo hatt skiløpere før også som har vært gode i samme alderen: Thomas Alsgaard og Petter Northug jr. for å nevne et par, men det er nok bare å innrømme at det kan gå minst ti år mellom hver gang vi har med slike talenter å gjøre, påpeker Tor Arne Hetland.

Plan med bestefar

– Og så kommer utfordringen; hvor mye og hvor tøft skal slike unge løpere trene og konkurrere?

– Jeg tror at det er viktig å ta trinn for trinn og det betyr å bruke sunn fornuft og ikke nødvendigvis være med på alt for tidlig. Vi skal nå i samarbeid med trener Anders Bystrøm og ikke minst bestefaren til Johannes legge planer hvor målet er at karrieren skal vare lenge. Bestefaren, Kåre Høsflot, har jo vært hans gode trener.

– Hva betyr dette med tanke på Tour de Ski, han har jo kvalifisert seg dit?

– Han har vist at han tåler mini-tourer, ja. Men så er spørsmålet om hva som er best med tanke på viktig løp i slutten av februar.

– VM i Lahti?

– Jepp.