Fotball-Norges mest utskjelte regel fjernes

– Det har vært interessant, sier dommersjef Terje Hauge til TV 2.

Dommerkomiteen i NFF har sittet i møter denne uken. En sak som selvsagt har vært oppe til diskusjon er den mest omdiskuterte og omtalte regelen i Fotball-Norge i 2016:

«Ofte blir det håndgemeng og påfølgende dytting og bruk av GK (gult kort) når begge lags spillere er i målet for henting av ball. Ny retningslinje 2016: Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er kun dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark.»

Slutt for regelen
Resultatet ble gjerne at forsvarende lag utnyttet situasjonen hvis angripende lag hentet ballen i mål etter scoring, framprovoserte en konfrontasjon, som da endte med gult kort til spilleren som hadde plukket opp ballen.

Slik blir det ikke neste sesong.

– På bakgrunn av tilbakemeldingene, er vi blitt enige om at vi i 2017 forholder oss til spillereglene som allerede ligger der. Det betyr at vi ikke vil ha egne retningslinjer på dette som går på å hente ballen i mål neste sesong, sier dommersjef Terje Hauge til TV 2.

Hauge har tidligere forklart at norsk fotball i 2016 har hatt en forpliktelse overfor Fotballens internasjonale lovkomité - IFAB -som utformer spillereglene i fotball. Derfor har man fullført prosjektet ut 2016, selv om motstanden underveis har vært stor, særlig i første halvdel av sesongen.

– Vi avslutter prosjektet på en profesjonell måte. Vi har fortløpende rapportert til IFAB, og kommer til å sende en avsluttende rapport, sier Hauge.

– Hva kommer til å stå i den?

– Det vil vel ikke stå så veldig mye mer enn det vi allerede har sendt dem. Høsten har vært ganske stille og rolig. Når det gjelder våren og sommeren, var det noen uheldige situasjoner der spillere bevisst gikk på motspilleren for å påføre dem gult kort. Som sagt, i høst har vi ikke sett så mange situasjoner der spillere har hentet ballen i mål, så jeg vil også si at retningslinjen har forebygget for slike hendelser. Det har sine plusser og minuser.

– Hvordan synes du det har fungert i 2016 generelt?

– Det har vært interessant. Vi har diskutert dette på en nordisk konferanse. På Færøyene har man allerede innført en slik retningslinje basert på spillereglene, mens vi som sagt har utfordret spillerne på ikke å hente ballen, så man ikke provoserer fram masseansamlinger.

– Du sier det har vært «interessant» - men hvordan synes du det har fungert?

– Vi måtte brukt to-tre år for å vurdere om dette var vellykket. Men det har vært veldig interessant. Antall gule kort for disse hendelsene har vært kraftig redusert fra sommer til høst. Men det er mulig informasjonen om dette prosjektet ikke nådde godt nok ut før sesongen. Noen situasjoner ble håndtert på en uheldig måte, med mye oppmerksomhet. Med 2700 fotballdommere trengs det gjerne tid til informasjon, oppfølging og veiledning.

Mathisen: – Komisk
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har vært en kraftig motstander av regelen fra det sekund den ble lansert.

– Det er 364 dager for sent, men det er godt at de endelig tok til fornuft. Det er ingen overraskelse, for dette var en regel uten mål og mening. Den skapte mer bråk enn den forhindret, sier Mathisen, som ikke er enig i Hauges utsagn om at det har vært interessant å se regelen i spill.

– Det har ikke vært veldig interessant, men komisk å se den i bruk. Jeg trengte bare halvannet sekund på å skjønne at man oppfordret til bråk ved å innføre denne regelen. Det endte jo opp med at man belønnet laget som sladret til dommeren. Jeg har sett det i Tippeligaen, OBOS-ligaen og kamper for 14-15-16-åringer.

Dommerkomiteen har selvsagt også vurdert innsatsen til dommerne i våre øverste divisjoner. Konklusjonen:

– Vi er positive. Det er spilt 240 kamper i Tippeligaen, og alle rapportene er lest. Det har vært gode prestasjoner jevnt over og kampkontroll på kampene, så snittkarakteren er god nok. Forbedringspunktet vårt er håndtering av enkelthendelser. Det har vært litt for mange åpenbare ting som skulle vært håndtert bedre. Dette gjelder spesielt taklinger og beskyttelse av spillerne. Da tenker jeg på noen situasjoner som skulle resultert i rødt kort, men som ikke gjorde det. Det har vært åtte-ti slike åpenbare situasjoner denne sesongen, som blir fokusområde til neste sesong, sier Terje Hauge.