IKKE BEKYMRET: Petter Northugs eks-trener Eirik Myhr Nossum tror mosbyggen vil kjempe om gull i Lahti.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Petter Northugs eks-trener Eirik Myhr Nossum tror mosbyggen vil kjempe om gull i Lahti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

– Det er alderen som tar Northug nå

Eks-trener Eirik Myhr Nossum er skråsikker på at Petter Northug kommer i form til Lahti-VM.

Petter Northug valgte å stå over jaktstarten i Lillehammer forrige helg. Mosbyggen reiste til Trondheim for restitusjon og egentrening etter en svak sesongåpning. Han går heller ikke helgens TV 2-sendte renn i Davos.

På Beitostølen ble Northug nummer 74 og 15 på henholdsvis 15 km klassisk og 15 km fri teknikk. Han sto over verdenscupåpningen i Ruka, uten at det hjalp nevneverdig på formen. I Lillehammer røk han ut i semifinalen i sprinten før det ble en beskjeden 51. plass i distanserennet lørdag.

TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset innrømmer at Northugs sesonginnledning kan minne om starten på fiaskosesongen 2013/14. I Sotsji-OL sto Northug tomhendt igjen. Hjelmeset påpeker at det også er en del forskjeller på Northugs situasjon da og nå.

– Den gangen hadde han ikke trent ekstremt bra. Kanskje heller det motsatte. På grunn av alt det andre som har skjedd i langrennsporten har Petter fått mye ro, og dermed kanskje fått konsentrert seg mer om å trene. Med mindre støy rundt ham har han fått trent mer, og det har kanskje bikket over, uttalte Hjelmeset i helgen.

– Minner om Oslo-VM
Eirik Myhr Nossum var Northugs trener i Sotsji-sesongen og har levd tett på Northug i motgang. Nossum, som nå er landslagstrener og jobber tett opp mot begge herrelagene, er slett ikke bekymret for at 30-åringen vil prestere like svakt i Lahti som i Sotsji.

– Jeg tror Northug takler dette ganske greit. På meg virker han ikke spesielt rådvill. Det er gode analyser på hvorfor det ikke er gått så bra. Han har trent tøft fordi han vet han må trene tøft for å vinne VM-gull seinere i sesongen. Det er en hårfin balansegang, i hvert fall ikke om man har trent like tøft de siste årene, sier Nossum, og legger til:

– Det minner meg veldig om førjulssesongen før VM i Oslo i 2011. Da var han også ganske tung og død. Northug er en mester på å kjenne seg selv. Han drar ikke til høyden for så å avbryte. Da legger han seg på ryggkulen og venter til kroppen fungerer igjen, sier Nossum.

– Hva fikk det til å snu før Oslo-VM?

– Da gjorde han det han gjør nå. Han er ikke redd for å hvile. Som undertegnede blir han ikke yngre med årene. Jo eldre man blir, jo mer restitusjon trenger man. Det er alderen som tar ham. Det er bare Bjørndalen som klarer det der, humrer Nossum.

– Stiller i Lahti som den beste versjonen av seg selv
Som Hjelmeset påpeker Nossum at det stor forskjell på Northug nå og før Sotsji-OL.

– På den tiden var det vanskelig å vite hvor han sto på grunn av sykdom. Nå har han trent veldig bra. Når jeg har møtt ham i høst har han virket bedre trent enn på lenge. Han har vært med i gamet i så mange år at han ikke bruker tid på å tenke og vurdere opp og ned i mente. Nå må han roe litt ned. All trening bryter ned kroppen. Kroppen må restitueres for å bygges opp igjen. Om man bryter kroppen ned over tid, må man ha tilsvarende periode med rolig trening, sier Nossum.

Heldigvis er det lang tid til Lahti-VM. Nossum er sikker på at Northug vil gå fort når det gjelder som mest.

– Er det en ting jeg er sikker på, så er det at han stiller på startstreken i Lahti som den beste versjonen av seg selv. Da vet vi at det går fort. Jeg er ikke god til å spå, men jeg er sikker på at han kommer til å kjempe om gull. Han er forhåndsuttatt på sprinten og femmila. På de andre øvelsene må han vise form for å være med, sier Nossum.

Neste helgs verdenscup i langrenn fra Davos går på TV 2.

TV 2 lørdag 10/12:
10.30 V-cup, langrenn:

15 km fri teknikk, kvinner. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

14.00 V-cup, langrenn:

30 km fri teknikk, menn. Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

TV 2 søndag 11/12:
14.00 V-cup, langrenn:

Sprint fri teknikk, kvinner og menn . Direkte fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.