Meek klar for UFC-debut: – Jeg er kanskje den roligste fyren som finnes

Emil Meek er Norges fremste utøver i den brutale idretten MMA. Natt til søndag debuterer 28-åringen i kampsportens gjeveste selskap, UFC.

Se video over! Bilder med tillatelse fra Viaplay. "Til Valhall" Regi: Even Evensen.

MMA er et fremmed begrep for mange nordmenn. Forkortelsen på tre bokstaver står for Mixed martial arts, og er en fullkontakt-kampsport som har vokst i rasende tempo over store deler av verden.

Emil Meek har kjempet seg fram til rollen som Norges heteste MMA-utøver. Natt til søndag debuterer han i sportens desidert største liga, når UFC 206 starter i Toronto.

Under kallenavnet «Valhalla» denger han løs på det som måtet vente i ringen, men utenfor kamparenaen er han en helt annen.

– Jeg har aldri slåss egentlig, utenfor ringen. Jeg har aldri vært en aggressiv type, og er sjeldent sint. Jeg er kanskje den roligste fyren som finnes, sier Meek til TV 2.

Kontrasten er stor fra 28 åringens beskrivelse av seg selv, til måten han fremstår på i ringen. I MMA-sammenheng er nordmannen best kjent som Emil «Valhalla». Med sitt viking-inspirerte kallenavn, og utseende, har Meek fått økt oppmerksomhet i kampsport-miljøet.

Jakter mestringsfølelsen

Nordmannen sitt levebrød er av det utradisjonelle slaget, men han er tydelig på at han ikke skiller seg ut fra sine landsmenn.

– Jeg har gjort de vanlige tingene som alle gjør i oppveksten. Jeg har holdt på med idretter som fotball og volleyball, men jeg likte det ikke. Jeg følte det ikke var opp til meg om vi tapte. Derfor valgte jeg individuell idrett. Da har jeg ingen å skylde på, forklarer 29-åringen.

Det som skulle bli hans yrke oppdaget han først på internett.

– Jeg fant noen klipp og synes det så ganske heftig ut. Så begynte jeg å se på «The Ultimate Fighter» (Amerikansk reality-konkurranse om MMA) og tenkte at om jeg kan mestre det her så kan jeg mestre hva som helst i hele verden, forteller kampsportkjempen.

– Det er en fyr som prøver å ta deg, og som er trent for å ta deg. Så klarer du å holde hodet kaldt og reagere riktig i en sånn situasjon. Om du går inn i buret og gjør det her, da føler du at du kan gjøre hva som helst i hele verden. Alt annet blir en enkel oppgave.

– Vi er jo ofte litt tregere enn resten av verden

I Norge har ikke Meek lov til å utøve idretten som gir han den ettertraktede mestringsfølelsen. Kun når idretten tilpasses norske regler, blant annet ved å bruke hjelm, samt en rekke andre restriksjoner, kan 29-åringen konkurrere innenfor landets grenser.

– Det er en grunn til at det har blitt populært over hele verden. Vi er jo ofte litt tregere i Norge enn i resten av verden, men vi får det som er kult til slutt vi og.

Selv håper Meek at han kan ha samme effekt for MMA i Norge som Cecilia Brækhus har hatt for boksing, og Magnus Carlsen for sjakk.

– Jeg tror ikke det er noen grenser for hvor stort MMA kan bli i Norge. Det er den råeste gladiatorkampen som er, men begge to går ut fra den i live. Det er ultimat, og helt rått.

Fra kjelleren - til idrettens største scene

Når «Valhalla» trer inn i UFC-ringen for aller første gang vil millioner av tv-seere, fra hele verden, bivåne nordmannens debut. Han har nådd sitt mål, men veien til toppen har vært lang for Meek.

– Jeg har jobbet som en gærning i snart sju år. Jeg har stått på og levd på et minimum, fått penger av mamma, kredittkort og alt det der, forteller den vordende UFC-kjemperen om tiden som MMA-utøver i Norge.

– Jeg har vært nede i kjelleren og trent og trent. Har ikke fått noe støtte fra det statlig, idrettsforbundet eller noen som helst, men vi har trodd på det vi har gjort. Det har akkurat gått på et eller annet vis. Med tanke på hvor mye jeg har jobbet og alt jeg har ofret så synes jeg at jeg fortjener det. Det er deilig å kunne betale husleia si uten å bekymre seg.

– Skal ødelegge han i andre og tredje runde

Jordan Mein er Meek sin motstander i UFC 206. Canadieren har vært borte fra MMA-scenen i nesten to år, men har en lang fortid som MMA-proff. Den canadiske 28-åringen har og en betydelig hjemmefordel i Toronto, men nordmannen har planen klar for å gå seirende ut av duellen.

– Jeg må legge et massivt press på Mein og slite han ut. Jeg skal ta noen slag for å gi noen slag for å sinke han ned. Så skal jeg ødelegge han i andre og tredje runde.

– Hver nye kamp er den viktigste jeg har, men den her betyr selvfølgelig mer enn mange andre. Hele jævla verden ser på. Det er ikke en kjeft som ikke følger med på MMA som ikke får med seg det her. Vinner jeg denne matchen, så er jeg plutselig ranket i verdentoppen, så det har alt å si.