forbrukerrådet: – ikke gi disse lekene til barna dine

Disse populære barnelekene kan avlyttes og styres av fremmede

Forbrukerrådet slakter internett-dukkene «My Friend Cayla» og «i-Que».
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerrådet har gjennomført en test av leker som kan styres gjennom Internett. De har sett på lekenes vilkår og tekniske egenskaper.

I testen kommer skremmende observasjoner, som går på svikt av barns rettigheter til personvern og sikkerhet, frem.

Se video fra Forbrukerrådet i toppen av saken.

– Det mest bekymringsfulle her er manglende sikkerhet. Det er ingen passord eller fysisk knapp for å sikre dukkene fra fremmede. Hvem som helst kan både snakke til barnet og lytte til det som skjer i barneværelset, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til TV 2.

Flesland uttrykker også bekymring for det kommersielle aspektet ved lekene. I de kompliserte bruksvilkårene tilhørende lekene, godtar man at barnets stemme blant annet kan bli brukt til markedsføring.

Snikreklame for barn

Dessuten fremmer dukken Cayla Disneyprodukter og filmer.

– Dette er problematisk når man vet at produsenten har kommersielle forbindelser til Disney, og det er jo faktisk snikreklame, sier Flesland.

– Mange har kanskje disse lekene øverst på ønskelisten til jul. Vil du fraråde foreldre å kjøpe dukkene til barna sine?

BEKYMRET: Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
BEKYMRET: Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.

– Her bør man tenke seg om to ganger. Personlig ville jeg ikke kjøpt lekene til et barn. Produktene har for alvorlige mangler på sikkerhet og personvern.

Flesland påpeker at om man allerede har kjøpt lekene kan man enten bruke angre – eller bytteretten i butikken, eller så finnes det en av-knapp på dukkene som man bør benytte seg av når lekene ikke er i bruk.

Lekebutikkene bør ta ansvar

Det er Los Angeles-baserte Genesis Toys som produserer både Cayla-dukken og i-Que. Disse distribueres i USA, Norge, Sverige, Danmark, Australia, Nederland og Midtøsten.

Forbrukerrådet mener at også lekebutikkene bør ta sin del av ansvaret her.

– Vi mener lekebutikkene ikke har vært sitt ansvar bevisst. Myndighetene må jobbe med regelverket og utvikle dette i takt med utviklingen av lekene. Det kommer stadig flere digitale leker på markedet, og da bør regelverket oppdateres. Per dags dato tar de kun hensyn til farlige kjemikalier og kvelning, sier Flesland.

Tirsdag melder nederlandske medier om at lekene er fjernet fra butikkhyllene i Nederland.

Vil følge opp med leverandøren

Top-Toy AS, som står bak lekebutikker som Toys R Us og BR-leker skriver i en epost til TV 2 at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger fra norske kunder vedrørende verken My Friend Cayla eller i-Que.

POPULÆRE BARNELEKER: Har du tenkt å kjøpte My Friend Cayla eller i-Que i julegave til barna dine bør du tenke deg om to ganger. Foto: Forbrukerrådet.
POPULÆRE BARNELEKER: Har du tenkt å kjøpte My Friend Cayla eller i-Que i julegave til barna dine bør du tenke deg om to ganger. Foto: Forbrukerrådet.

– Vi har solgt både Cayla og i-Que i Norge, men vi har aldri mottatt noen klager på at produktene har vært brukt på en måte som har svekket sikkerheten til barn. Begge produktene fungerer som alle andre bluetooth-høyttalere, som betyr at du kan kommunisere med dem gjennom enheter som smarttelefoner og nettbrett, sier kommunikasjonssjef i Top-Toy, Liselotte Gjerdrum Carlsen.

Selskapet lover å ta saken videre for å undersøke om produktene kan forbedres.

– Vi vil naturligvis følge den videre etterforskningen av Cayla og i-Que tett for å finne ut mer om bekymringene rundt de to produktene. Videre vil vi sette i gang en dialog med leverandøren som vi har kjøpt de to produktene av, for å diskutere ytterligere behov for forbedringer av produktene, avslutter Gjerdrum Carlsen.

TV 2 har ikke fått svar på henvendelsen til amerikanske Genesis Toys, som er produsenten av lekene Cayla og i-Que. Selskapet har heller ikke svart på henvendelsene fra amerikanske medier, som Wall Street Journal.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook