Vil du tjene mye penger som fotballspiller? Da bør du ikke ha langt hår

En fersk studie tar for seg hva verdens best betalte fotballspillere har til felles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av en uke tjener langt over 100 fotballspillere det dobbelte av hva gjennomsnittspersonen i Norge tjener i løpet av et helt år.

En ny interaktiv studie, produsert av Verve Search i samarbeid med Axo Finans, tar for seg de best betalte fotballspillerne verden over. I studien er spillernes geografiske bakgrunn, fysiske kjennetegn, spillestil og spillerposisjon, samt øvrig klubbinformasjon for 2016 tatt med i vurderingen.

Se hele studien nederst i artikkelen!

De 111 spillerne som tjener mer enn 100,000 Euro i uken (over 900 000 kroner) har en rekke ting til felles. Nesten alle spillerne kommer fra Brasil eller land i Europa. Sentrale midtbanespillere tjener mest, og nesten 50 prosent av spillerne som tjener mest er mellom 27 og 29 år.

Spillere som foretrekker å bruke venstrefoten eller er like god med begge føtter tjener mer enn høyrebeinte spillere. Manchester City troner på toppen av listen med flest spillere som tjener mest i verden, men det er byrival Manchester United som har høyest gjennomsnittlig ukelønn (ca. 1,8 millioner kroner).

De tre eldste spillerne på listen (Frank Lampard (38), Andrea Pirlo (37) og Steven Gerrard (36)) spiller alle i MLS.

Pirlo er også inne på en mer kuriøs liste. Sammen med David Luiz er han en av få spillere med langt hår som tjener over 100 000 Euro i uken. Faktisk har kun sju prosent av de rikeste fotballspillerne i verden langt hår. 17 prosent av de best betalte spillerne er skallet eller glattbarbert på hodet.

Man skulle tro de beste spillerne tjener mest, men om man bruker tv-spillet FIFAs ferdighetsvurdering som mal viser det seg at 60 prosent av verdens best betalte fotballspillere har en FIFA-ferdighetsvurdering på tre stjerner eller mindre (fem stjerner er mest). Selv om mange spillere med begrenset talent tjener i overkant mye penger, er det fortsatt slik at kvalitet har mye å si.

På topp 5-listen over spillere som tjener mest finner vi Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Lionel Messi, Hulk og Neymar. Kvintetten tjener alle over tre millioner kroner i uken hver. Paul Pogba, som Manchester United betalte hundrevis av millioner kroner for i sommer, ligger like under tre millioner kroner i ukelønn.

Den yngste av de best betalte spillerne er Manchester City-spilleren Raheem Sterling. Sterling ser 1,8 millioner kroner tikke inn på kontoen hver uke.

Ellers er det verdt å merke seg at det er lukrativt å spille fotball i Kina. Hulk, Ezequiel Lavezzi, Graziano Pelle, Asamoah Gyan, Ramires, Jackson Martinez og Alex Teixeira er høyt oppe på listen over verdens best betalte spillere.

Mari Vestbø i Verve Search forklarer litt om bakgrunnen for studien.

– Det er et sammenligningsprosjekt der vi har blandet noen underholdende elementer med litt dypere statistikk på de store pengesummene i fotballen. Hvert år får man lister over hvilke spillere som er rikest. Vi ville vite litt mer om dette, og ønsket å finne ut hva disse spillerne har til felles. Vi tenkte at vi gjerne ville ta med ting som folk gjerne ikke har tenkt over før, sier Vestbø.

Hun forteller at Axo Finans og Verve har brukt en rekke ulike kilder i jakten på spillernes lønninger, blant annet «Global Sports Salaries Survey (GSSS) 2016», gjennomført av Sportingintelligence.

– Hvilket råd har du til unge fotballspillere som gjerne vil tjene mye penger?

– Det som var mest overraskende er at man bør trene seg opp til å bli like god med begge føtter. Så det er mitt råd til unge fotballspillere, avslutter hun.