Masse kjærlighet er nøkkelen til den perfekte julebaksten

Det påstår i hvert fall turbobudeia Bodil. Wenche har tatt turen til Bodil Gunnarsdottir Nordjore på Vinje i Telemark for å lage julekaker i en gammel bakerovn, og Bodil deler sine beste triks for å få den perfekte julekaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julekake

Dette trenger du:

  • 400 gr smør
  • 2 liter melk
  • 2 pk fersk gjær
  • 500 gr sukker
  • 1 ss kardemomme
  • 2 pk rosiner
  • 1 pk hasselnøtter
  • 3-4 kg hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smøret, hell i melk.

VÆR VELDIG NØYE MED TEMPRATUREN(37-38 grader). Om du vil ha en god julekake må du passe på. Det er to ting som er viktigere enn noe annet; temperatur og tykkelse på deigen.

Tilsett rosiner, evnt sukat, hasselnøtter, sukker, kardemomme og gjær.

Julekakedeigen har en tendens til å tykne når den står, så pass på!

Ikke la julekakedeigen heve for lenge.

Ta den på «vei opp» og lag kakene ferdig med en gang.

Form de runde og fine.

Sett deigen til heving på en lun plass og pensle med smør, strø strøsukker over.

Forvarm ovnen på 250 grader.

Bruk gjerne bakestein, den skal settes inn samtidig som ovnen slås på.

Når kakene settes inn, skrus temperaturen ned til 220 grader.

Stekes i 40 minutter.

Vørterkake

Dette trenger du:

  • 2 pk rosiner
  • 2-3 pk sukat
  • ½ kg mørk sirup
  • 250 gr sukker
  • 2 ts salt
  • 2 ts hvit pepper
  • 1,2 liter kokene vann
  • 3 pk gjær
  • 2 kg hvetemel
  • Evnt litt rug

Slik gjør du:

Hell det kokende vannet i en bakebolle.

Tilsett rosiner, sukat, sukker, salt og pepper.

Rør godt om, la det svelle og kjøle seg ned til gjærtemperatur (37 grader).

Rør inn gjær, og deretter melet.

Vær veldig varsom med melet, dette er en tung deig som trenger å være løs for å bli bra. Dette handler om tiden fra du er ferdig med å elte til deigen begynner å heve seg. Det er et viktig prinsipp at søte gjærdeiger kommer fort i gang. Det er veldig viktig at deigen får en god start(at den reagerer fort) for å få en god, saftig og spenstig kake. Hvis denne prosessen mislykkes, kan du risikere å få en tung, grå/brun kake. Det er derfor avgjørende for alle søte gjærbakster og ha rett temperatur og konsistens på deigen.

Pensle med sirupsvann tilslutt.

Forvarm ovnen på 250 grader.

Bruk gjerne bakestein, den skal settes inn samtidig som ovnen slås på.

Når kakene settes inn, skrus temperaturen ned til 220 grader.

Stekes i 40 minutter.

Oppskriftene er hentet fra "Go' jolemat" skrevet av Bodil Gunnarsdottir Nordjore.