DOBLES: Salget av droner har skutt i været, men det morsomme leketøyet kan forårsake problemer for luftambulansen, mener helikopterpilot Bjarte Ellingsen.
DOBLES: Salget av droner har skutt i været, men det morsomme leketøyet kan forårsake problemer for luftambulansen, mener helikopterpilot Bjarte Ellingsen. Foto: Privat / NTB Scanpix
DOBBLES: Salget av droner har skutt i været siden det begynte å bli en vanlig del av elektronikkmarkedet, men det morsomme leketøyet kan volde mye skade dersom man flyr uforsiktig, mener helikopterpilot Bjarte Ellingsen.Foto: 1.Privat, 2. Heiko Junge/NTB Scanpix
DOBBLES: Salget av droner har skutt i været siden det begynte å bli en vanlig del av elektronikkmarkedet, men det morsomme leketøyet kan volde mye skade dersom man flyr uforsiktig, mener helikopterpilot Bjarte Ellingsen.Foto: 1.Privat, 2. Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Foto: 1.Privat, 2. Heiko Junge/NTB Scanpix

dronesalget tar av:

Helikopterpilot: – Kan sette vår sikkerhet i fare

Flere droner under juletreet kan bety problemer for luftambulansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elektronikk-giganten Elkjøp har opplevd en sterk økning i salget av droner siden de begynte å selge de ubemannede farkostene i 2013

Totalt sett tror vi dobbelt så mange kunder vil plukke opp en drone i en av våre butikker i år i forhold til i fjor, sier Jon Dahle, salgssjef i data- og fotoprodukter ved Elkjøp Norge.

Det kan bety at mange finner en drone innpakket under juletreet i år. En drone kan være et morsomt leketøy, men også svært farlig mener Luftfarttilsynet.

– Dersom en drone treffer et luftfartøy i luften, kan dette føre til stor skade. Vi ser svært alvorlig på slik flyging, sier seksjonssjef i luftfarttilsynet Thomas Hytten.

De fleste innrapporterte problemene grunnet såkalte «hobbydroner» skyldes først og fremst flyging for nær mennesker og hus.

Bekymret for utviklingen

Helikopterpilot og sikkerhetsrådgiver i Norsk Ambulanse, Bjarte Ellingsen (56) jubler ikke for at dronesalget går bra. Han har fløyet helikopter siden 1980 og må nå ta stilling til den nye faren droner skaper for piloter.

– Vi er bekymret for utviklingen med at flere skaffer seg droner fordi det blir flere risikodrivende elementer å ta hensyn til i luftområdet vi opererer i. I vårt arbeid er vi avhengig av å fly lavt ved dårlig vær og da er vi gjerne i samme luftrom som det flys droner. Tilsvarende problemstilling gjelder ved mange av våre landinger, som gjerne skje i tettbebygde strøk.

PILOT: Bjarte Ellingsen (56) har jobbet som pilot i Norsk Luftambulanse siden 1980, de siste årene har en ny problemstilling kommet; droner. 
PILOT: Bjarte Ellingsen (56) har jobbet som pilot i Norsk Luftambulanse siden 1980, de siste årene har en ny problemstilling kommet; droner.  Foto: Privat

Han forteller at det ikke er de kommersielle droneflyverne de er så bekymret for, og at droner kan være et viktig verktøy, men at de må opereres etter de reglene som finnes.

– Vi er mer bekymret for de som ikke har god nok kompetanse om regelverk for droneflyging, og kanskje ikke vet at det finnes i det hele tatt.

Ser ikke dronene

Helikopterpilot Ellingsen forteller at en god grunnregel for risikoreduksjon er å umiddelbart styre dronen ned for landing dersom man hører lyden av et helikopter. Dronene er så små at de ikke sees av pilotene og kan dermed volde skade.

Uriktig droneflyging kan sette vår sikkerhet i fare ved at dronen kolliderer med helikopteret, og kan skade vitale deler, blant annet knuse vinduer i cockpiten.

Han forteller at problemet med økt salg av droner er at det blir flere i samme luftrom, og dermed er sannsynligheten for å fly inn i hverandre større. Mange ønsker å ta bilder av blant annet ulykkesteder, det kan hindre luftambulansen sitt arbeid.

– Derfor oppfordrer jeg alle som går til anskaffelse av droner til å sette seg inn i regelverket. Følger de det er det mye mindre risiko for at det går galt. Folk må vite at det finnes regler og at man risikerer straff for uaktsom handling dersom du setter andre luftfartøy i fare.

40 000 droner

UAS Norway er en norsk forening for ubemannede luftfartøyer. De jobber for at alle skal bruke droner på en sikker og fornuftig måte. Daglig leder Anders Martinsen kan fortelle at drone-salget har økt betraktelig.

– Ved utgangen av 2015 var det solgt cirka 25.000 droner på rundt en kilo ved utgangen av 2016 er tallet cirka 40.000. Antall godkjente operatører har doblet seg i denne perioden.

Han forteller om en positiv utvikling med færre ulykker, til tross for at flere har gått til anskaffelse av droner.

– Det som er interessant er at da skulle man tro at antall ulykker har gått opp, men de har gått ned. I følge tall fra Luftfartstilsynet har det gått ned med 25 prosent. Man jobber aktivt for at det ikke skal bli et problem. Blant annet ved at droneflygning skal skje langt unna områder som brukes av lufttransport. I 2015 var det rapportert inn 29 hendelser og ulykker, i 2016 har det blitt redusert til 21.

5 hovedregler for bruk av droner til lek og hobby:

1. Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.

2. Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt.

3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.

4. Ikke fly over festivaler, konserter eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.

5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

(Kilde: Luftfarttilsynet)

Droner under juletreet

– Det vil nok ligge mange droner under juletreet i år. Vi har opplevd stor pågang og interesse for bruk av droner, sier seksjonssjef i Luftfartstilsynet, Thomas Hytten.

Han forteller at mange ønsker å fly etter regelverket, og at det da kan være et spennende leketøy og et nyttig verktøy. De har laget en oversikt over regler og retningslinjer ved bruk av droner for å unngå ulykker.

Salgssjef i Elkjøp tror at grunnen til den økende interessen for droner er at fenomenet er ferskt og representerer en ny teknologi som fenger mange.

– I tillegg har det gitt fotoentusiaster et helt nytt arbeidsredskap, både med tanke på stillbilder og levende bilder, sier salgssjef Dahle.

Helikopterpilot Ellingsen synes man kan gi drone i julegave under visse forutsetninger.

– Kunne man gitt regelverket samtidig synes jeg det er en fin julegave.