Over tolv millioner har sett trenerens oppgjør med en hel generasjon etter lagets tap

– Ikke for å være ufin, men da er du en taper.

Trener Jeff Walz for Universitetet i Louisvilles kvinnelag i basketball var dypt skuffet etter at laget hans tapte en jevn kamp for andre gang på rad i forrige uke.

Laget fikk gjennomgå på pressekonferansen etter kampen. Han anklaget flere spillere for ikke å forstå nivået han vil laget skal sikte mot og etterlyste hjerte og vilje.

Se utdrag fra pressekonferansen øverst. Video med tillatelse fra cn|2. Hele pressekonferansen ser du her.

Så tok treneren likesågodt et meget direkte oppgjør med dagens unge og hvordan de blir oppdratt.

Walz er ikke akkurat en fan av å sy puter under armene på den oppveksende generasjon.

– Generasjonen med barn som vokser opp nå... Alle får en fordømt premie. Ender du sist, kommer du hjem med en premie. Tuller du med meg? tordnet treneren.

Talen har truffet en nerve og tatt fyr i sosiale medier. En video av talen på Facebook er vist over tolv millioner ganger.

Walz både slaktes og hylles i pressen for talen. Han får kritikk for å ha kalt sitt eget lag tapere, men får samtidig ros for å ta tak i noe mange oppfatter som et problem.

Han fortsatte:

– Hva lærer det barna? At det er ok å tape. Uheldigvis er det samfunnet vårt. Det er det vi bygger for. Det er ikke bare i basketball, det er i livet. Alle synes de skal få en jobb. Alle synes de skal få en god jobb. Dessverre er det det vi lærer dem opp til, sa han engasjert og fortsatte:

– Blir du nummer fem, får du en fin premie. Foreldrene er glade. Men nei – ikke for å være ufin – men da er du er en taper. Vi er tapere. Vi ble slått. Vi får ingen premie, sa den skuffede treneren.

Han mener man er blitt redd for at noen skal bli lei seg og at det er noe man bare må legge av seg.

– I den virkelige verden, som med min jobb, er det slik at om man taper nok kamper, får man sparken. Det er slik det er. Jeg prøver å si til spillerne mine at jeg forbereder dem for den virkelige verden. Når du vil ha en jobb, kommer det til å være konkurranse. Hva gjør du da for å skille deg ut?

Tordentalen så ut til å ha nådd gjennom hos spillerne. I søndagens kamp slo Louisville Cardinals rivalene Kentucky Wildcats 69-67 etter overtid. Seieren var den første over dem siden 2010.