Ny forskrift fra byrådet i Oslo gjør det nå mulig å nekte biler med dieselmotor å kjøre på de kommunale veiene, på¨dager med høy luftforurensning. Foto: Scanpix.
Ny forskrift fra byrådet i Oslo gjør det nå mulig å nekte biler med dieselmotor å kjøre på de kommunale veiene, på¨dager med høy luftforurensning. Foto: Scanpix.

Nå kan det bli forbudt å kjøre dieselbil i Oslo

Ny forskrift fra byrådet – vil også femdoble bompengene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år gikk debatten høyt etter at det ble kjent at byrådet i Oslo ønsket å nekte dieselbiler å kjøre på kommunale veier, på dager med ekstra høy luftforurensning.

I en ny forskrift fra byrådet framgår det nå at man har mulighet til å utestenge dieselbilene fra de kommunale veiene, mellom klokken 06 og 22. Det skriver Dagsavisen.

Byråd for for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne sier følgende til avisen:

Femdoble bompengene

– Det er viktig å ha dette virkemiddelet, men jeg håper vi aldri trenger å bruke det. Jeg håper vi vil unngå å komme i situasjoner med høy, akutt luftforurensning, som tross alt er sjeldne i Oslo. Men det er viktig for oss at hvis lufta blir helsefarlig, er det ikke barn og syke som må holde seg hjemme, men bilene.

Byrådet i Oslo ønsker også å differensiere prisene i bomringene, slik at de kan femdobles på dager med høy luftforurensning. En slik prisøkning er ventet å gi en markant nedgang i antall biler i bytrafikken.

Nå sliter mange med å selge dieselbilen

Politiet ser utfordringer

Da da første signalene om diesel-nekt på dager med dårlig luftkvalitet kom, ble det fra kritikernes side blant annet poengtert at det ville bli veldig vanskelig å håndheve dette forbudet.

Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold understreket at politiet ikke vil sette inn ekstra ressurser for å ta dieselsynderne.

– Det er endel utfordringer knyttet til dette. Vi må for eksempel være sikre på at de som kjører, er kjent med forbudet og at de kjører på en kommunal vei. Vi vil i første omgang informere folk om dette. Det er viktig at bilistene opplever at det blir en forsiktig start på kontroller, sa Sjøvold, til osloby.no i februar i år.

– Du blir jo framstilt som dum hvis du kjøper dieselbil nå

– Høres ikke spesielt smart ut...

Brooms bilekspert Benny Christensen har også deltatt aktivt i debatten:

– En ting er at jeg og mange med meg synes ordningen er helt urimelig. Men hvordan skal man egentlig kunne håndheve noe som gjelder bare deler av veinettet i Oslo? Hvis du for eksempel bor i rekkehus 500 meter fra Ringveien. Da vil du i praksis kjøre ulovlig de første 500 meterne, før du kommer ut på Ringveien, hvor forbudet ikke gjelder. Og samme greia når du skal hjem igjen. Det høres ikke spesielt smart ut, sier Benny.

– Men nå kan det altså bli dieselforbud?

– Ja, og det skal bli svært interessant å se hvordan dette utvikler seg. Utfordringene er store, samtidig som det i teorien er snakk om svært få dager hvor dette kan bli aktuelt. Dermed føler jeg også at det blir en krisemaksimering her, som kan få store konsekvelser for alle de som eier en dieselbil. Derfor hadde jeg også håpet at byrådet ville klare å komme opp med noe annet og bedre enn et mulig forbud mot dieselbiler, sier Brooms bilekspert.

Derfor kan det fortsatt være smart å kjøpe dieselbil