THOSE WERE THE DAYS: Jamie Vardy og Riyad Mahrez hadde mye å juble for i 2015/16-sesongen. Nå går det langt tråere for superduoen. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
THOSE WERE THE DAYS: Jamie Vardy og Riyad Mahrez hadde mye å juble for i 2015/16-sesongen. Nå går det langt tråere for superduoen. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Foto: Adrian Dennis

Ingen Premier League-mestere har startet verre enn Leicester

Forklaringen bak den skuffende sesongstarten er enkel, mener motspiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Leicester-Manchester City på TV 2 Sport Premium kl. 1830!

Sesongen 2015/16 fortonet seg som en sammenhengende drøm for Leicester og klubbens supportere. Eventyrsesongen fikk sitt klimaks da Leicester-kaptein Wes Morgan og manager Claudio Ranieri løftet Premier League-pokalen foran 32.000 elleville hjemmetilhengere etter 3-1-seieren mot Everton i begynnelsen av mai.

Over natten fremsto Morgan og midtstopperkollega Robert Huth som ligaens beste stopperpar. Danny Drinkwater og N'Golo Kanté rev motstanderne i fillebiter, mens Riayad Mahrez og Jamie Vardy produserte scoringer på løpende bånd. Det var fest hver eneste helg, det var dilly-ding, dilly-dong og Andrea Bocelli tok turen til King Power Stadium for å fremføre «Nessun Dorma».

16 poeng mindre enn i fjor
Ranieris velsmurte orkester spilte opp til dans uke inn og uke ut, men denne sesongen har det stort sett vært sure toner i ligaen. Med 13 poeng på 14 kamper ligger Leicester bare to poeng over nedrykksstreken. Ingen regjerende Premier League-mestere har åpnet svakere enn Leicester har denne sesongen. På tilsvarende tidspunkt i fjor hadde «The Foxes» tatt 29 poeng.

Siden den gang har viktige Kanté forsvunnet. Det har blitt lettere å spille mot Leicester, noe spillere fra andre Premier League-lag har lagt merke til.

– Den viktigste faktoren som har endret seg siden forrige sesong er hvor lett det nå er å spille seg gjennom Leicester sentralt i banen. Hver gang vi klarte å bryte gjennom dem forrige sesong, fryktet jeg at Kanté ville komme tilbake. Jeg visste at vi ikke hadde mye tid før han var der, sier Watfords Troy Deeney til BBC.

– Selv om han ikke var der, tok jeg meg litt dårligere tid enn jeg kunne fordi jeg trodde at han ville komme tilbake, fortsetter han.

– Med Kanté borte er det mer rom på midtbanen. Det er vanskelig å rette på, med mindre man spiller med to defensive midtbanespillere. Jeg følte hele tiden at Kanté gjorde jobben til to spillere. Uten ham er det vanskeligere for Leicester å ha den samme balansen de hadde med Kanté og Drinkwater.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker peker også på Kanté som en viktig forklaring på Leicesters svake sesong.

– Kanté var helt uerstattelig for Leicester og måten de spiller på. Hans ballvinner-egenskaper var helt avgjørende i fjor. Forsvaret ble nesten aldri tatt i ordentlig ubalanse, og de fikk mange gunstige brudd og overganger, sier Alsaker.

Stenger bakrommet
Jamie Vardy scoret 24 mål i eventyrsesongen. Fire måneder ut i årets sesong står Vardy med fattige to fulltreffere i Premier League. Det er ikke tilfeldig, mener Deeney.

– Motstanderne forsvarer seg dypere mot Leicester denne sesongen for å ta vekk Vardy-trusselen i bakrommet. De lar Leicester ha ballen mer, og det ser ikke ut til at det er noe som passer spillerne Leicester har. Spesielt ikke med mangelen på selvtillit Leicester-spillerne har nå, sier han.

Alsaker tror Leivester-spillerne fortsatt er preget etter mirakel-sesongen i fjor.

– Leicester har sitt eventyr i Champions League. Jeg tror alle Leicester-spillerne skjønte at de aldri ville klare å vinne ligaen igjen. Det ville vært sensasjonelt om Leicester ikke senket standarden litt etter forrige sesong. I tillegg er motstanderne mye mer på vakt. Mahrez-Vardy-linken er helt radert ut. Ranieri har hentet spillere for å konkurrere i Champions League. Da blir det mer rullering og det tar mer tid å spille inn et lag. Mentalt er det helt umulig å mobilisere som i fjor, sier Alsaker.