De norske skigutta fikk svenskebank igjen

Calle Halfvarsson og Marcus Hellner med knockout på de norske løperne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Calle Halfvarsson vant lørdagens 10 km fri teknikk i Lillehammer. Marcus Hellner ble nummer to, mens Sergej Ustjugov kapret 3. plassen.

Halfvarsson økte med det sammenlagt-ledelsen i mini-Touren.

Petter Northug skuffet stort, og havnet langt bak de beste. Hele ett minutt og 26 sekunder var avstanden opp til Halfvarsson.

– Det var ett gir i dag. Det kjente jeg etter to kilometer. Det er ennå tidlig, og jeg har mye trening i kroppen. Jeg er ikke bekymret, men det er sikkert andre som er det, sier Northug til TV 2.

– Det er sikkert mange som ser på tv og er forbannet over dobbel svensk. Det er forståelig, men vi får bare prøve å komme tilbake når det gjelder som mest, legger han til.

– Unner du Halfvarsson denne seieren?

– Ja, han har jo blitt pisset på i stafetter i mesterskap, så det føles nok sikkert godt for ham å vinne noen verdenscuprenn, gliser Northug.

Halfvarsson går ut i ensom majestet på søndagens jaktstart. Han frykter de norske løperne som jager bakfra.

– Sundby er en jeg vet kan dra opp tempoet. Det kommer til å bli tøft i morgen, sier Halfvarsson.

Sammenlagt-stilling

1. Calle Halfvarsson
2. Sergej Ustjugov +28 sek
3. Marcus Hellner +39 sek
4. Finn Hågen Krogh +43 sek
5. Emil Iversen +45 sek
6. Johannes Høsflot Klæbo +47 sek
7. Martin Johnsrud Sundby +50 sek
...
36. Petter Northug +1 min 53 sek

Finn Hågen Krogh ble beste nordmann på 4. plass. Simen Hegstad Krüger endte på 5. plass, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer seks, 13,5 sekunder bak svensken.

– Løpet i dag var ikke helt verdig pallen. Jeg åpnet hardt og fikk det mot slutten. Jeg var stiv, sier Krogh til TV 2.

Han ble plassert sist i kvartfinale-heatet sitt på fredagens sprint, noen han var rykende uenig i. Det gikk også utover dagens løp.

– Jeg mener juryen tar feil. Jeg var nok kanskje litt for irritert på start og åpnet for hardt, sier Krogh, som nå er beste nordmann sammenlagt i mini-Touren. Han har 43 sekunder opp til Halfvarsson før søndagens jaktstart.

Svenske Halfvarsson stjal overskriftene på fredagens sprint, og Halfvarsson viste at det slett ikke var noe blaff. Svensken tok ledelsen ved første passering like foran Finn Hågen Krogh, Marcus Hellner og Martin Johnsrud Sundby. Kun noen få sekunder skilte de fire løperne ved neste passering.

Krogh og Sundby tapte noe tid mot Hellner og Halfvarsson mot slutten av 10-kilometeren. Halfvarsson hadde mest krutt igjen mot slutten av løpet, og vant sekundstriden mot landsmannen Hellner.

Russiske Sergej Ustjugov holdt tempoet til den svenske duoen, men klarte ikke å ta inn de nødvendige sekundene mot slutten.

Neste helgs verdenscup i langrenn fra Davos går på TV 2.

TV 2 lørdag 10/12:
10.30 V-cup, langrenn: 15 km fri teknikk, kvinner
Direkte. Fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn, 15 km fri teknikk for kvinner. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

14.00 V-cup, langrenn: 30 km fri teknikk, menn
Direkte. Fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn, 30 km. fri teknikk for menn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.

TV 2 søndag 11/12:
14.00 V-cup, langrenn: Sprint fri teknikk, kvinner og menn
Direkte. Fra Davos i Sveits og verdenscupen i langrenn. Sprint fri teknikk for kvinner og menn. Kommentatorer: Christian Paasche og Odd-Bjørn Hjelmeset.