BESKYLDES FOR SKATTESNUSK: Cristiano Ronaldo. Foto: Javier Soriano
BESKYLDES FOR SKATTESNUSK: Cristiano Ronaldo. Foto: Javier Soriano

Cristiano Ronaldo skal ha gjemt 1,3 milliard kroner i skatteparadis

Cristiano Ronaldo skal i flere år ha gjemt unna en formue i skatteparadiset De britiske jomfruøyene og er under etterforskning. Også José Mourinho og Mesut Özil er dradd inn i saken.

Det er varslet flere store avsløringer om juks i fotballen etter at avisen har fått tilgang på over 18 millioner kontrakter, regneark, fakturaer og mail som skal avsløre den skitne baksiden i fotballen, skriver danske Politiken – som er en av flere aviser som sammen med det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel har fått tilgang til lekkasjen.

Totalt påstås det at Real Madrid-stjernen kan ha gjemt unna opptil 150 millioner euro, 1,3 milliard kroner, i skatteparadiser i Sveits og på De britiske jomfruøyene. Mediene skriver videre at Ronaldo har dratt nytte av «et system utviklet av hans agent Jorge Mendes»

Ronaldo skal mellom 2009 og 2014 ha unndratt 75 millioner euro (ca. 700 millioner kroner) gjennom postboksselskapet Tollin, som var registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Gjennomgangen av de hemmelige dokumentene viser at portugiseren tjente over én milliard kroner på private sponsoravtaler. Angivelig skal Real Madrid-stjernen kun ha betalt 3,8 prosent i skatt.

Manchester United-manager José Mourinho dras også inn i saken. Gjennom Mendes, som har vært en av fotballens superagenter de siste årene, skal portugiseren ha skjult tolv millioner euro i en sveitsisk bankkonto eid av et selskap på De britiske jomfruøyene, skriver AFP.

Pedro Mendes fordømmer anklagene og varsler juridiske skritt mot mediene som har kommet med avsløringene.

– Verken Cristiano Ronaldo eller José Mourinho har noensinne vært innblandet i skatteunndragelse. Alle antydninger om at Cristiano Ronaldo og José Mourinho skal ha begått skatteunndragelse kommer til å rapporteres til de respektive nasjonale myndigheter og forfølges juridisk, skrev Mendes i en pressemelding, ifølge Aftonbladet.

Der Spiegel skriver at Arsenal-stjernen Mesut Özil også skal ha vært involvert i skatteskandalen. Ifølge det tyske magasinet skal tyskeren ha punget ut med to millioner euro ekstra i skatt, i tillegg til at han ble bøtelagt nesten 800.000 euro.

Er under etterforskning

Mot slutten av 2014 solgte Ronaldo sine globale markedsrettigheter for 2015-2020 til to postboksselskap. Årsaken var at en lukrativ spansk skatteregel ble opphevet 2015. Han skal kun ha oppgitt 15 prosent av denne summen til skattemyndighetene.

– Ronaldo burde ha oppgitt alle pengene som ble betalt til Tollin i alle årene fra 2009 og fremover, ikke bare for 2014, sier den tysk-spanske advokaten og skatteeksperten Rafael Villena til Politiken.

Han mener spanske skattemyndigheter ikke vil akseptere manøveren.

Tidligere er Neymar og Lionel Messi funnet skyldige i skatteunndragelser. Spanske skattemyndigheter skal også være i gang med å etterforske Ronaldo. Real Madrid-spillerens advokatfirma vil ikke svare på detaljerte spørsmål om saken.

Heller ikke de spanske skattemyndighetene vil uttale seg. Ronaldo har heller ikke besvart spørsmål, men i en pressemelding fra rådgiverne i Gestifute heter det at Ronaldo «lever fullt opp til sine skattemessige forpliktelser».

– På tide det blir ryddet opp!
Mannen bak lekkasjene, som kaller seg «John», opplyser at det er på tide fotballfansen får kjennskap til det skitne spillet i kulissene i fotballen.

– Det er på tide å få ryddet opp i fotballen. Fansen må forstå at med hver eneste billett, fotballtrøye eller tv-abonnement, så støtter de et ekstremt korrupt system, som ikke tenker på noe annet enn deres egen vinning, sier han til Spiegel.

Over 60 journalister fra hele Europa har gravd seg ned i 1,9 terabyte med data om økonomiske transaksjoner i fotballverden. I løpet av helgen vil det komme ytterligere avsløringer som vil ryste fotball-verden, opplyser Der Spiegel.

(©NTB/TV 2 Sporten)