Frykter selvmord blant yngre asylsøkere i Norge

Sjefen for et av landets største mottaksfirmaer advarer mot regjeringens asylpolitikk og setter inn tiltak mot selvmord blant de mindreårige asylsøkerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har i mine 30 år på dette feltet aldri opplevd en så dramatisk endring som det vi ser i dag. Vi må bruke tida vår nå på å forebygge selvmord, forebygge selvskading. Og den situasjonen har vi aldri hatt før, sier Morten Jørgensen.

Han er styreformann i Link mottak – et av de aller største mottaksfirmaene i Norge. Han har selv jobbet i UDI og har tretti års erfaring norsk asylpolitikk. Nå advarer han mot asyl-politikken regjeringen fører i dag:

– Vi som står midt oppe i dette, er alvorlig bekymra for konsekvensen av den politikken som nå føres. Graden av selvskading, graden av tilfeller med selvmordsforsøk har økt dramatisk, forteller Jørgensen.

Dramatisk på mottaket

TV2 treffer den erfarne mottakslederen på Englegaard asylmottak utenfor Tvedestrand. Her bor 28 unge gutter som så gjerne vil ha asyl i Norge. De har tatt den lange turen gjennom Midtøsten og Europa til Norge i håp om kunne starte bedre liv. Men nå frykter de ansatte på Englegaard asylmottak for guttenes liv og helse.

Senest denne uken ble det dramatisk på Englegaard, da en av guttene måtte hentes i ambulanse etter han hadde skadet seg selv.

– Det nye er at dette skjer på alle mottak. Alle våre mottaksledere melder det samme, forteller Jørgensen. Han er særlig kritisk til regjeringens opplegg for å aldersbestemme de mindreårige asylsøkerne:

Usikker alder

– Forskjellen på oss og systemet at nå fastsettes alder på bakgrunn av vurderinger gjort av noen som aldri har truffet gutten. Vi sitter her og lever med gutten, og har en oppfatning om dette er en ung eller gammel gutt, sier Jørgensen og forteller historien om en gutt på mottaket:

USIKKER FREMTID: De mindreårige asylsøkerne på Englegaard asylmottak frykter at de sendes ut av landet. Foto: Martin Berg Isaksen 
USIKKER FREMTID: De mindreårige asylsøkerne på Englegaard asylmottak frykter at de sendes ut av landet. Foto: Martin Berg Isaksen 

– Min mor sier at jeg er 16 år. Min mor lyver aldri. Så blir jeg kontaktet av en person som jeg aldri har møtt før, som sier at min mor lyver, som sier at jeg er over 20 år, forteller gutten. Da har vi ikke forstått rekkevidden av måten vi kommuniserer på. Det er dette som slår beina under det arbeidet vi prøver å gjøre.

– Vi tukler med sannheten om alder og vi tukler med sannheten om hva slags forhold som er i deres eget land. Vi påberoper oss at det er trygt å reise til Afghanistan i dag. Men alle ser jo at trygghetssitusjonen har blitt verre. Dette vet jo disse guttene. Mens vi later som om sannheten er noe annet, forteller Jørgensen.

Frykter terrorisme

Morten Jørgensen frykter at dagens politikk kan gi uante konsekvenser.

– De har mista troen på vårt system. De opplever jo at vi lyver. De opplever at vi gjør ting som ikke er sant. Og da er de lett offer for tanker og ideer som er kritisk til Vesten og vår måte å tenke på. De har jo på en måte fått bekreftet at det er riktig. Så vi er bekymra for hvilket løp de tar videre, enten her eller i andre land eller når de vender hjem.

– Hvilket løp tenker du på da?

– Det er det alle tenker på - i hvilken gard de kan bli rekruttert til terrorisme.

Han minner om at det er barn vi snakker om.

– Husk at de har reist fra samfunn i oppløsning. De har reist fra samfunn der man ikke kan stole på systemet. De er blitt fortalt at i Europa kan de stole på systemet, sier den erfarne mottakslederen og legger til:

– Ingen skal måtte ha det så vondt som disse gutta har det nå. Og i hvert fall ikke i vårt land, som har de idealene som vi har.

Vergeforeningen er bekymret

Lederen i Vergeforeningen, Hilde Krogh, kjenner godt igjen de historiene hun nå hører fra asylmottakene. Hennes medlemmer møter de unge asylsøkerne på mottakene:

– Vi vet at mottaksleder, ansatte, lærer vi har fått henvendelse fra alle som opplever det samme. Og det er veldig vanskelig å se på at barn lider på denne måten. Hadde det vært norske barn hadde det vært noe helt annet, sier Krogh.

Det er norsk lov som sier at alle mindreårige asylsøkere skal ha sitt eget verge. Lederen av Vergeforeningen forteller at vergene nå er svært bekymret for de mindreårige asylsøkerne er satt til å være verge for:

– Veldig mange av dem tør ikke sove om natta. De er oppe hele natta. De er så redde for at politiet skal komme midt på natta og rive dem ut senga og transportere dem til Trandum.