STORBRANN: Politiet mener Selje hotell ble påtent. Tre personer er nå fengslet i saken. Foto: TV 2
STORBRANN: Politiet mener Selje hotell ble påtent. Tre personer er nå fengslet i saken. Foto: TV 2

– Selje hotell ble påtent flere steder

Selje (TV 2): Kilder sier til TV 2 at det begynte å brenne flere steder samtidig på Selje hotell for én uke siden. Tre personer er varetektsfengslet, siktet for å ha satt fyr på bygdas storstue.

Fjordane tingrett ga fredag ettermiddag politiet medhold i kravet om fire ukers varetektsfengsling for de tre siktede i saken.

Daglig leder og to andre personer i tilknytning til driften, er nå fengslet siktet for grovt skadeverk og grovt bedrageri.

Fant bensinkanner ved hotellet

Påtaleadvokat Magnus Engh Juel i Vest politidistrikt bekreftet overfor TV 2 etter fengslingsmøte i dag at det var tekniske funn på åstedet som gjorde at etterforskerne konkludere med at brannen måtte ha vært påsatt.

– Det var på den bakgrunn vi gikk til pågripelse av tre personer. Vi mener at det er en sammenheng mellom brannen og et ønske om å få utbetalt forsikringspenger, sier Engh Juel til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer skal det være flere arnesteder for den dramatiske hotellbrannen. Politiet skal også ha gjort funn av flere bensinkanner rundt hotellet.

– Jeg ønsker ikke kommentere disse opplysningene, sier påtaleadvokat Magnus Engh Juel.

Store økonomiske problemer

Det var natt til fredag 25. november at Selje hotell sto i fyll fyr. Allerede samme dag ba lokalt politi om bistand fra Kripos i etterforskningen. Kun kort tid etter konkluderte etterforskerne med at brannen måtte ha vært påsatt.

Hotellet ble overtatt av en svensk familie i januar 2014. Bare på kort tid skal hotellet ha havnet i alvorlig økonomisk trøbbel.

Årsregnskapet for 2015 viser at selskapet hadde en negativ egenkapital på seks millioner kroner.

Bergens Tidende skriver at Skatt Vest bare fire dager før brannen startet prosessen med tvangsinndrivelse av nærmere 300.000 kroner i manglende innbetalte skatter og avgifter.

De tre som er fengslet i saken, er også siktet for forsikringsbedrageri. Det opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag.

Nekter for siktelsen

Alle tre har tilknytning til hotellet. De nekter for å ha noe med brannen å gjøre.

– Fra vår side ser vi det slik at det ikke er skjellig grunn til å mistenke han for brannen ved Selje hotel, sier Ivar Blikra, forsvareren til en av de siktede.

Livsverket til Gerd Kjellaug og Harald gikk opp i flammer

Politiet mener motivet for å tenne på var å få utbetalt forsikringspenger. I Selje reagerer folk sterkt på at brannen ser ut til å være påsatt.

– Det er fortvilelse, og folk er sinte. Sinte over at 40 år med hotellhistorie er gått opp i røyk, sier Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) til TV 2 fredag kveld.

– Hva tror du dette betyr for en eventuell gjenoppbygging av hotellet?

– Det har jeg lite kunnskap om per i dag, men det vi jobber ut fra er at vi skal få opp igjen hotellet til turistsesongen 2018. Her er stor vilje til å bygge opp igjen hotellet, sier Osdal.

Livsverket gikk opp i røyk

Gerd Kjellaug Berge og mannen Harald Berge drev Selje hotell i 38 år, før de solgte det for to år siden. De reagerte med sjokk da det ble kjent at politiet mener brannen var påsatt.

– Hvis folk har satt fyr på hotellet med vilje, er det aldeles forferdelig, sa Harald Berge til TV 2 torsdag.