Ny lov skal gjøre det forbudt å kaste mat

Et samlet storting vil ha et påbud om å gi utgåtte matvarer til mennesker i nød. Det skaper jubel hos Blå Kors, som ikke har nok mat til å dele ut i julehøytiden.

Organisasjonen Blå Kors serverer middag til 200-300 gjester daglig, mange av dem er rusavhengige. I tillegg deler de ut poser med matvarer, men matlagrene strekker ikke til.

– Så sent som på tirsdag måtte vi gi beskjed om at vi ikke hadde nok mat å dele ut. Det er utrolig sårt fordi dette betyr utrolig mye for personer som sliter. Det er særlig vanskelig i julehøytiden, sier kommunikasjonssjef i Blå Kors, Sten Magne Berglund.

Tidligere delte de ut handlenett med mat ukentlig, men nå er det kun utdeling annenhver uke. De trenger frossenvarer, frukt og grønnsaker.

– Mennesker med rusproblemer har ofte et dårlig kosthold, noe som forverrer helsen deres, sier Berglund.

Flertall for ny lov

Men om kort tid kan Blå Kors, og andre veldedige organisasjoner, få inn mer mat.

Alle partiene på Stortinget har bedt regjeringen om å utrede en ny matkastelov som retter seg mot dagligvarebransjen og næringsmiddelindustrien.

En slik lov kan forby industrien å kaste spiselig mat, men heller gi den bort til veldedige organisasjoner som driver med utdeling av mat. En lignende lov ble nylig innført i Frankrike.

Hvis utredningsarbeidet i regjeringen går som planlagt, kan en matkastelov vedtas av Stortinget i 2017.

– Det er utrolig gode nyheter for oss. Mange butikker er flinke, men de kan bli enda bedre. Overskuddsmat bør gis veldedige organisasjoner som kan gi den videre til trengende personer, sier Berglund i Blå Kors.

Kan bli bøtelagt

Ifølge Matvett.no, som er næringslivets satsing for å redusere matsvinn, kaster nordmenn over 217.000 tonn spiselig mat årlig.

– Det er utrolig dårlig fordelings- og klimapolitikk. Dessuten er det etisk problematisk å kaste så mye mat i verden som trenger mat, sier Knut Storberget, Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann.

Han mener at regjeringen vurdere sanksjoner for kjedene som ikke følger en ny matkastelov, for eksempel bøter.

– Jeg er veldig glad for at et samlet storting ber regjeringen om å se hvordan vi kan utforme en ny lov. Vi kommer langt om de store matvarekjedene slutter opp om dette. Vi er godt i gang, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sier Storberget.

–Matkasting er et klimaproblem

Organisasjonen Framtiden i våre hender har vært en av pådriverne for matkasteloven.

– Matkasting er også et klimaproblem. Maten vi kaster tilsvarer faktisk klimagassutslipp fra 430 000 biler, sier Anne Kari Garberg, rådgiver i Framtiden i våre hender.

De tror loven vil bidra til å få ned matsvinnet