TV 2 ringte rundt til bankene:

Fikk innvilget over 1.5 millioner kroner i forbrukslån på en time

Tilbudene om kredittkort og forbrukslån er mange. Hvordan går det om en person forsøker å søke maksimal kreditt over alt?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 1. desember, og vi går inn i årets travleste handlemåned.

Samtidig har nordmenn aldri hatt høyere kredittgjeld, for nordmenns forbruksgjeld har vokst med 11 prosent det siste året og utgjør nå 90 milliarder kroner.

På internett bugner det over av tilbud om kredittkort og forbrukslån.

Det eneste man trenger gjøre er å trykke på søk-knappen, skrive inn litt personlig informasjon og sende søknaden.

Umiddelbart svar

Svaret på søknad om kredittkort får du nærmest umiddelbart - og plutselig har du innvilget titusenvis av kroner i kreditt.

TV 2-reporter Finn Erik Robstad satte av en time torsdag til å søke på nett og til å ringe rundt til banker for å se hvor mye han kunne få i lån.

Lån etter lån ble innvilget, men det var da han begynte å ringe bankene for å spørre om forbrukslån, at de virkelig store beløpene begynte å komme inn.

For eksempel tilbød Bank Norwegian et forbrukslån til Robstad på opp til 500.000 kroner, mens Komplett ga et tilbud opp til 400.000 kroner.

I løpet av en time ble han innvilget 1.521.400 kroner i kreditt i form av kredittkort eller forbrukslån.

– Det var skremmende lett. Å få innvilget over halvannen millioner kroner på under en time, det er nesten utrolig at det skal gå an, sier Robstad.

– Skal ikke være sånn

Forbrukerombudet er svært bekymret etter TV 2s ringerunde, men er ikke overrasket.

– Vi har sett en voldsom økning i markedsføringen og en stadig mer aggressiv tone fra bankene. Det er flere enn oss som er bekymret for veksten i forbruksgjeld, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Finans Norge er overrasket over at TV 2s reporter fikk så mye i kreditt så raskt.

– Sånn skal det ikke være. Det skal ikke være sånn at du kan ringe rundt og generere masse kreditt, masse forbrukslån, sier Jan Erik Fåne , kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.

Ikke oversikt

Problemet i dag er at bankene ikke har oversikt over om du nylig har tatt opp flere lån.

Alle som søker om lån og kredittkort skal kredittsjekkes nøye, men ofte er kredittvurderingen gammel og utdatert. Da er det umulig for bankene å vite om kunden nettopp har ringt rundt for å ta opp mange nye lån.

– Sånn situasjonen er nå vil man ikke kunne avdekke om en person nylig har tatt opp lån. Så i dette forsøkte til TV 2 hvor dere forsøker å ta opp flere lån i serier, vil ikke bankene kunne se det, sier Gjedrem.

Regjeringen vil innføre et gjeldsregister, og høringsfristen er neste uke. Forbrukerombudet og bankene mener det haster med å få det på plass.

– Så lenge vi ikke har dette gjeldsregisteret så er det en fare for at noen tar opp et forbrukslån for å betale ned gjelden på andre forbrukslån, da er man inne i en ond sirkel, og det skal ikke skje, sier Fåne.