Inghilds sønn ble brutalt drept på gata i USA – nå vil hun ha mannen som er dømt for drapet løslatt

Inghild (75) tilgir ham ikke. Likevel tror hun det vil bli lettere å gå videre om mannen som som er dømt for drapet på sønnen slipper ut av fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inghild Køhler Raustein skjønner at det er vanskelig for andre å forstå.

– Det er vel ikke vanlig å stå bak og pushe på at en som er ansvarlig for at ens barn er drept skal løslates, sier 75-åringen i kveldens episode av Vårt lille land.

Sønnen Yngve Raustein var bare 21 år gammel da han ble brutalt drept utenfor skoleområdet til prestisjeuniversitetet MIT i Boston. Yngve studerte romfartsteknologi og hadde bare gått et drøyt år på skolen som er rangert som verdens beste universitet.

Den skjebnesvangre kvelden i 1992 gikk han sammen med en annen norsk student langs veien rett ved skoleområdet. De møtte på tre unge gutter – og uten forvarsel slår den ene av dem Yngve i ansiktet. Guttens slag er så kraftig at Yngve faller i bakken.

Knivdrept

En av de andre guttene stikker Yngve i brystet med en kniv og stjeler lommeboka hans. Knivstikkene er fatale og Yngve blir liggende livløs på asfalten.

Det var tidlig morgen da Inghild fikk en telefon fra USA om det som hadde skjedd. Hun nektet å godta det hun ble fortalt.

– Det kunne ikke stemme. Så jeg bare ventet på at de skulle ringe tilbake og beklage at de hadde tatt feil. Det var utenkelig, forteller hun.

SKOLELYS: Yngve var en «straight A's»-student og hadde klare ambisjoner. Foto: Privat.
SKOLELYS: Yngve var en «straight A's»-student og hadde klare ambisjoner. Foto: Privat.

Ønsket dem alt vondt

De tre guttene som drepte Yngve ble pågrepet av politiet kort tid etter drapet.

– Jeg ønsket dem alt vondt, for å si det rett ut. Dødsstraff, hva som helst. Jo verre, jo bedre, sier Inghild. Sønnen Dan-Jarle er enig:

– Jeg ønsket at de skulle bli sperret inne for alltid. At de skulle lide i fengsel lenge, sier Yngves lillebror.

De tre som stod bak ugjerningen fikk ulik straff. 15-åringen som utførte selve drapshandlingen fikk ti år bak lås og slå fordi han var mindreårig. Den andre som deltok i overfallet fikk strafferabatt fordi han vitnet for aktoratet. Tredjemann, Joseph Donovan (17) – gutten som slo Yngve og dermed startet det hele – fikk en langt strengere straff fordi han ble dømt som voksen. 17-åringens dom lyder på livsvarig fengsel uten mulighet til noen gang å bli løslatt.

MINNESTED: Yngves navn er gravert inn på minnestedet Garden of Peace. Foto: Frank Melhus/TV 2
MINNESTED: Yngves navn er gravert inn på minnestedet Garden of Peace. Foto: Frank Melhus/TV 2

Boston er terapi

Til tross for at Boston er stedet der Yngve ble drept, har Inghild og Dan-Jarle ingen vonde følelser knyttet til stedet. De har reist tilbake til byen mange ganger etter den tragiske hendelsen.

Begge gir uttrykk for at de på et vis føler seg nærmere Yngve. I tillegg har de fått mange nære venner i byen, og masse støtte fra en støttegruppe bestående av mennesker som har opplevd det samme som dem.

– For meg er det terapi. Jeg må liksom tilbake hit, på tross av det som har hendt, forteller Inghild.

Boston selv har heller ikke glemt den begavede studenten fra Norge. Ved en bygning på universitetet er det plantet et tre til minne om Yngve. Og ved stedet han ble drept henger en minneplakett.

DRAPSDØMT: Joseph Donovan var 17 år da han ble dømt for drapet på den norske studenten. Foto: AP/Scanpix
DRAPSDØMT: Joseph Donovan var 17 år da han ble dømt for drapet på den norske studenten. Foto: AP/Scanpix

Støtter prøveløslatelse

Nå, 24 år etter at de mistet Yngve, har familien kommet fram til at det vil hjelpe dem videre i livet dersom drapsdømte Joseph Donovan løslates og får en ny sjanse.

– Etter hvert som årene gikk ble det vanskeligere for oss å leve med at han skal sitte i fengsel resten av livet, forklarer Inghild.

– Selv om vi ikke på noen måte tilgir eller kommer til å tilgi handlingene som førte til at Yngve ble drept, så synes vi det er ille at han skal sitte inne så lenge, forteller hun videre.

Mor og sønn har skrevet en erklæring der de støtter en prøveløslatelse av Donovan. I erklæringen gir de uttrykk for at det vil hjelpe dem å komme videre dersom han slipper ut av fengsel.

Brevet de skrev har vekket stor oppsikt i USA, og amerikanske påtalemyndigheter tok selv kontakt med Inghild og Dan-Jarle for å høre om de virkelig mente det de skrev.

– Jeg har aldri hatt en slik sak. I alle mine år som bistandsadvokat har jeg aldri hatt en drapssak hvor offerets familie har ønsket at den dømte skal bli prøveløslatt, sier Lucy Murray-Brown i kveldens episode.

Se Inghild og Dan-Jarles reise til Boston i Vårt lille land søndag klokken 22.15 på TV 2 og TV 2 Sumo.