BMW er i ferd med å bli et vanlig merke blant politiets biler. De har allerede levert ut flere X5-er (bildet), og nylig ble også fem 5-serier levert til Utrykningspolitiet (UP). Disse har vært ekstra kontroversielle, fordi kritikerne mener at de er for dyre. 
BMW er i ferd med å bli et vanlig merke blant politiets biler. De har allerede levert ut flere X5-er (bildet), og nylig ble også fem 5-serier levert til Utrykningspolitiet (UP). Disse har vært ekstra kontroversielle, fordi kritikerne mener at de er for dyre. 

Nå har UP fått et helt nytt bilmerke

Disse bør du se opp for langs veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ikke fritt for at debatten gikk varm, da politiet bestemte seg for å gå for premiumbiler i sortimentet sitt.

De har allerede fått flere eksemplarer av den store SUV-en X5, og nylig hentet de også de fem første 5-seriene.

Det er disse patruljebilene som har skapt mest kontroverser. De skal brukes av utrykningspolitiet (UP).

Bilene er av typen 525d, og ikke 520d, slik først tenkt. Grunnen til at det ble 525d, var at de 520d-modellene politiet testet på Rudskogen var utstyrt med power kit. Som gjorde at de opplevde raskere enn en standardmodell.

Nå får i stedet UP 525d, til prisen av 520d, melder Politiforum.no.

Skal levere 16 biler i 2016

525d er altså dieselutgaven av 5-serien, med 211 hk. Disse gjør 0-100 km/t på 7,2 sekunder, og har en toppfart på 237 km/t.

Totalt i løpet av året, skal det leveres 16 slike til til politiet.

– De som kjører bilene hos oss gleder seg veldig. Utviklingen innen bil har gått framover de siste årene. Bil er jo viktig for oss i Utrykningspolitiet, sier materiellansvarlig i UP Baard Hoffgaard til Politiforum.no.

Her er den eneste politibilen i Norge som har fått fartsbot!

Spesialtipasset

Bilene er naturligvis spesialtilpasset oppgavene i politiet. Blant annet er midtkonsollen formstøpt, for å gjøre plass til belter med utstyr våpen.

Bilene blir også levert med mer integrert utstyr enn tidligere, slik at blant annet rutere og flerfunksjonsskjermer er bedre integrert. På den måten slipper en ledningskaos i bilen.

Kåret til beste politibil noensinne

Dyr

Ifølge VG, som i sommer lagde en rekke saker rundt valget av politibiler, koster BMW 5-serien rundt en million kroner per stykk.

Vinnerne i de forskjellige segmentene ble BMW 520 xDrive Touring (liten patruljebil) Mercedes Vito (stor patruljebil), BMW X5 30d (patruljebil ressurs), Volvo XC70 (hundebil) og Mercedes Sprinter (transportkjøretøy).

Se hva som blir politbil nå

Dyrere

Men om 5-serien er kostbar, er X5-en betydelig dyrere. Med en prislapp på 1,3 millioner kroner har den naturlig nok også det meste som kan forventes for å gjøre bilen sikker og komfortabel å kjøre.

Her snakker vi om en BMW X5 xDrive30d. Motoren yter 258 hestekrefter og tar den store bilen fra 0-100 km/t på 6,8 sekunder. I følge fabrikken er toppfarten på 230 km/t.

Her er politiets nye superbil