VIL RYDDE OPP: Politiet og overborgermesteren i København ønsker ikke at migranter som livnærer seg på flasker kommer til byen. Her populære Nyhavn i den danske hovedstaden.
VIL RYDDE OPP: Politiet og overborgermesteren i København ønsker ikke at migranter som livnærer seg på flasker kommer til byen. Her populære Nyhavn i den danske hovedstaden. Foto: AFP.

Overborgermester i København vil fjerne flaskepant for å bli kvitt migranter

Overborgermesteren i København provoserer med nytt forslag, men støttes av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Københanvs overborgermester mener utlendinger som finansierer sitt opphold i den danske hovedstaden med flaskepant er et så stort problem at han vil endre hele panteordningen.

I et nytt forslag ønsker Frank Jensen at det skal bli umulig å bytte tomflasker med kontanter. Kun varekjøp i butikken man har pantet flaskene i skal være lovlig, sier overborgermesteren i følge Politiken.dk.

– Det (panteordningen, journ.anm.) er genialt tenkt som en måte å støtte resirkulering og hindre forurensning av naturen, men det har aldri vært ment som en måte å støtte opp under Europas fattigdomsmigranter og det usle gateliv de lever blant annet her i Danmark, sier overborgermester Jensen i en pressemelding.

Strenge reguleringer

Ifølge den danske avisen mener Jensen at utlendinger som slår leir i byens gater og parker fører til «bråk og utrygghet».

I korte trekk innebærer forslaget at pantelapper kun kan brukes innenfor et kort tidsrom, at overskytende beløp ved varehandel ikke kan utbetales og at varer kjøpt med pantelapper ikke kan byttes i kontanter.

I tillegg vil flaskesamling under for eksempel festivaler underlegges lisens, som kun kan utdeles til organisasjoner eller sosialt utsatte.

En endring av pantesystemet krever lovendringer, og Jensen ber derfor justisminister Søren Pind (V) og miljø- og matminister Esben Lunde Larsen (V) om å se på loven.

Politiet: - Vil lette vårt arbeid

Ifølge Politiken skal ikke endringen ramme danske hjemløse, siden det antas at de veksler sine flasker til varer.

Forslaget blir ønsket velkommen i København-politiet, som bare i år skal ha ryddet opp i 48 migrantleire i den danske hovedstaden.

– Det vil vanskeliggjøre deres liv og gjøre det mindre attraktivt, og på den måte lette vårt arbeid, sier Kenneth Damkjer i politiets utlendingsenhet til den danske avisen.

– Vil ikke fungere

Men forslaget møter stor motstand, både i dagligvarebransjen og blant de som jobber med hjemløse i kongens by.

Å fjerne muligheten for å bytte pant i kontanter, løser ingen problemer, mener direktøren i Prosjekt Udenfor, som jobber blant annet med hjemløse migranter i København.

– Det er en stor illusjon. De menneskene som er så fattige at de vil flytte seg over landegrenser for å bo på gaten, vil også flytte på seg dersom det ikke er et pantesystem. Det er et uttrykk for fattigdom og desperasjon, for ingen har lyst til å bo på gaten, sier Ninna Hoegh i Prosjekt Udenfor.