– At Magnus vant er gode nyheter for han, for Norge og for hele sjakksporten. Han er en god ambassadør og har bidratt til økt interesse for idretten, sier sjakk-ekspert og historiker Hans Olav Lahlum til TV 2.

De tolv ordinære partiene mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin endte 6-6.

– Totalt sett var matchen under parti for Magnus. 6-6 var ikke et resultat vi hadde håpet og forventet på forhånd. Samtidig viste han styrke da han lå under etter niende partiet og klarte å komme tilbake, mener Lahlum.

Overlegen i hurtigsjakk

Carlsen kontrollerte det tolvte, ordinære partiet til en lynrask remis. Dermed var det duket for best av fire partier hurtigsjakk torsdag kveld.

Der var Karjakin sjanseløs. Etter remis i de to første partiene, vant Carlsen både det tredje og fjerde partiet.

– Det viste seg å være en genial beslutning å ikke spille for seier i det tolvte ordinære partiet. Partiene i hurtigsjakk var en ren maktdemonstrasjon. Magnus vant to av fire partier og han lå hele veien foran på klokka. Der viste han høy klasse, mener Lahlum.

Nærmer seg Kasparov

Lahlum mener det er konsensus om at Garry Kasparov fremdeles regnes som tidenes beste sjakkspiller, men:

– Nå er det flere som snakker om Kasparov og Carlsen som de to store. Etter min mening trenger Magnus flere titler før han går forbi Kasparov, men han er på vei, sier Lahlum.

På pressekonferansen etter å ha sikret sin tredje VM-tittel, ga Carlsen uttrykk for at han var svært lettet og glad. Han sa at kampen mot Karjakin er den tøffeste VM-kampen han har spilt.

– Jeg er glad, men det var ikke lett i dag heller. Men jeg greide å ta meg sammen og følte meg mye bedre enn motstanderen, sa han.