– Sist gang Emil vant? Å, herregud...

Skiskytterstjernene blir svar skyldig - unntatt én mann...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jaktstarten i Pokljuka, 20. desember 2014. Det var sist gang Emil Hegle Svendsen skled over målstreken som seierherre i et individuelt løp.

For en mann med 38 verdenscupseirer – og som er kjent som Super-Svendsen – er to års seierstørke uhørt. Og den lengste sammenhengende siden verdenscupdebuten i 2005, da han vant i sitt 39. renn.

– Det er jeg ikke happy med i det hele tatt. Det har vært noen tunge sesonger. Jeg håper inderlig det begynner å løsne litt, sier Hegle Svendsen til TV 2 Sporten.

Står over 20-kilometeren
Onsdag gjennomførte han en tøff treningsøkt på nærmere to timer i anlegget i Östersund. Han stod over torsdagens normalstart – etter råd fra trener og lege.

– Hvis jeg hadde gått 20-kilometeren nå og begge løpene i helga, blir det tre renn på fire dager. Treneren og legen mener det er best å bygge opp gradvis, to renn nå og tre neste uke, forklarer Svendsen.

Han har igjen hatt helseproblemer og mistet rundt en tredel av oppkjøringen i sommer og høst. Dermed er det få som tror seierstørken tar slutt med det aller første.

– Det er muligheter fram mot jul, men det er først etter jul jeg skal gå skikkelig fort. Det gleder jeg meg til.

– Hvor ofte blir du minnet på hvor lenge det siden forrige seier?

– Jeg er smertelig klar over det. Vi jobber med saken. Samtidig må vi ha fokus på de rette tingene, og ikke stresse, så kommer resultatene, sier han.

– Er det tre år siden?
Etter å ha dominert skiskyttersporten i mange år og vært Martin Fourcades erkefiende er Svendsen for øyeblikket i beste fall en outsider. Før den pågående seierstørken hadde han vunnet i overkant av ett av fire renn i snitt.

Flere av de utenlandske skiskytterstjernene blir svar skyldig når TV 2 Sporten spør om de husker sist trønderen sto øverst på pallen.

– Eehhh, sier Dorothea Wierer og innvilger seg en lang tenkepause.

– Tre år siden, kanskje? Haha, jeg vet ikke.

– Det er to år siden.

– OK. Jeg har hørt han har hatt noen problemer. Vi konkurrerer på et så høyt nivå, så hvis man ikke er 100 prosent er det nesten umulig å vinne. Han har sagt at han skal tilbake, så jeg tror han gjør det, sier den italienske skiskytterprofilen.

Fjorårets verdenscupvinner på kvinnesida, Gabriela Koukalova, er også sjanseløs på å huske forrige Svendsen-seier.

– Sist gang…. Å, herregud. Var det i Nove Mesto? I VM i 2013?(Svendsen tok tre VM-gull der, journ.anm.)

Når hun får svaret, er responsen:

– Jeg er veldig overrasket over at det er så lenge siden. Jeg håper jeg snart ser ham der igjen.

Ole Einar Bjørndalen er også en bedre skiskytter enn skiskytterleksikon.

– Når Emil sist vant? Nei, det husker jeg ikke.

– Det er to år siden? Med den kapasiteten han har, og det talentet, er han ikke fornøyd med det. Vi ser ham nok øverst på pallen i løpet av vinteren, spår skiskytterkongen.

Martin Fourcade har derimot full kontroll på forrige Svendsen-triumf.

– Det kan jeg fortelle deg, tror jeg. Det var i Pokljuka. Ikke forrige sesong, men før der igjen. Vi kjempet om seieren i det løpet, sier han.

– Overrasket over at han ikke har vunnet siden da?

– Nei, det er jeg ikke. Han var ikke på sitt beste sist sesong. Det han oppnådde i VM på hjemmebane (bronse på jaktstart, gull på stafett) var utrolig bra, etter en dårlig oppladning. Jeg har masse respekt for ham, og jeg tror – eller håper – at han snart er tilbake i toppen, sier den suverene verdenseneren.

Kravet: Bli verdens beste igjen
Hegle Svendsen har tidvis slitt med motivasjonen, men akkurat nå er han skrubbsulten. På spørsmål om hvor mye han savner følelsen av å stå alene øverst på pallen, svarer han:

– Den følelsen er ubeskrivelig, å vite at man har vært best. Det er det som driver meg fremdeles, to år etter sist gang. Det hadde vært gøy å få oppleve det igjen. Etter sist sesong var skiskyttergutta tøffe med seg selv i evalueringa av sesongen. Et godt VM skulle ikke få overskygge det faktum at laginnsatsen var for dårlig, var de enige om, etter fire seirer på totalt 26 individuelle renn i verdenscupen.

– Hva er kravet og forventningen denne sesongen?

– Mitt krav til meg selv er at jeg skal bli verdens beste skiskytter. Det kommer jeg til å gå for uansett når jeg står på startstreken, jeg går for å vinne, sier Emil Hegle Svendsen.