BLE 98 ÅR: Her er Michael Delligatti fotografert på sin 90-årsdag.
BLE 98 ÅR: Her er Michael Delligatti fotografert på sin 90-årsdag. Foto: Gene J. Puskar

Big Macens far (98) er død

Michael «Jim» Delligatti skapte burgeren som det selges 550 millioner av i USA hvert eneste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Delligatti drev en McDonald's-restaurant ved Pittsburgh da han i 1967 kom på å lage en burger med to kjøttstykker i stedet for bare ett.

Den doble burgeren med «spesialsaus», salat, sylteagurk, ost og løk servert i brød med sesamfrø ble først avvist av McDonald's sentralt fordi kjedens enkle meny solgte bra, skriver nyhetsbyrået AP.

Men Delligatti sto på sitt og ville tilby en større burger. Den solgte så bra at den etter hvert spredte seg til andre filialer, og i 1968 ble Big Mac servert over hele USA.

Spises over hele jorden

Burgeren selges i dag i mer enn 100 land og må trygt kunne kalles en suksess. Da Big Macen feiret 40 år i 2007, kunne McDonald's opplyse overfor CBS News at de selger 550 millioner Big Macer hvert år – bare i USA. Det tilsvarer omtrent 17 hvert eneste sekund.

BURGERELSKER: Don Gorske spiser sin Big Mac nummer 25.000 17. mai 2011.
BURGERELSKER: Don Gorske spiser sin Big Mac nummer 25.000 17. mai 2011. Foto: Patrick Flood

Donald Gorske fra Fond du Lac i Wisconsin er mer enn gjennomsnittlig glad i akkurat denne burgeren. Han har spist 28.788 Bic Macer og er med det verdensrekordholder, ifølge Guinness World Records.

Vanligvis spiser Gorske to Big Macer om dagen. I løpet av de siste 44 årene har han bare hatt åtte Big Mac-frie dager. Sist var 23. november 2000.

VERDENSBERØMT: Big Macen er en slitesterk klassiker på McDonald's-menyen.
VERDENSBERØMT: Big Macen er en slitesterk klassiker på McDonald's-menyen. Foto: HO

Ble 98 år

Burgeren er med sine 540 kalorier og 29 gram fett et solid måltid, men Big Macen har overlevd både lavkarbotrender og finanskriser. En McDonald's-burger har blitt et symbol på et trygt og kjent måltid du kan få tak i nesten uansett hvor du befinner deg i verden.

Michael «Jim» Delligatti ble 98 år gammel. McDonald's-talskvinne Kerry Ford bekrefter at Delligatti døde hjemme med familien sin rundt seg mandag kveld.