KOM SYKLENDE: Asylsøkerne som kom fra Russland over Storskog i Finnmark får sine søknader behandlet i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KOM SYKLENDE: Asylsøkerne som kom fra Russland over Storskog i Finnmark får sine søknader behandlet i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Listhaug gir etter: Alle Storskog-flyktningene får behandlet søknadene i Norge

Alle asylsøkerne som kom over grensen fra Russland til Norge får nå behandlet asylsøknadene sine i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart etter at Justisdepartementet onsdag kom med en ny instruks til Utlendingsdirektoratet.

TV 2 har tidligere fortalt at rundt 1300 asylsøkere er avvist etter den mye omtalte Storskog-instruksen, som sa at det var trygt for dem å reise tilbake til Russland å søke asyl der.

Dette gjelder asylsøkere som hadde multivisum eller midlertidig oppholdstillatelse i Russland, men russiske myndigheter har nektet å ta imot dem. De flest av dem er syrere, og det er heller ikke mulig for dem å reise tilbake til Syria.

Snur

Men nå har Sylvi Listhaug gitt etter, og gått med på at søknadene skal behandles i Norge. Den nye instruksen kommer på bakgrunn av et forslag fra UDI om å endre praksisen. TV 2 har avslørt at også Politiets Utlendingsenhet har vært uenig med departementet og presset på for å få fjernet Storskog-instruksen.

Her er pressemeldingen fra departementet:

På bakgrunn av en praksisforeleggelse fra Utlendingsdirektoratet (UDI), har Justis- og beredskapsdepartementet i dag gitt en ny instruks til UDI og Utlendingsnemnda (UNE), som innebærer at asylsøkere som kom over Storskog høsten 2015 og som har flerreisevisum eller oppholdstillatelse i Russland som har løpt ut i tid, kan få sin asylsøknad behandlet i Norge. Instruksen er begrunnet i at retur til Russland ikke lenger anses praktisk mulig for denne gruppen.

Retur uten effekt

Justisdepartementet har så langt stått fast på at Storskog-asylsøkerne skal sendes tilbake til Russland. Problemet er at Russland har sagt nei til å ta imot nesten alle asylsøkerne.

Dermed har de havnet i en situasjon hvor de verken har lovlig opphold i Norge eller kan reise tilbake til Russland.

«Idet vedtakene ikke lar seg gjennomføre gjennom en retur til Russland, har vi ment at overordnet myndighet bør foreta en ny vurdering av avisningspraksisen. Dette er kommunisert til overordnet myndighet. Vi har bedt om at det vurderes om disse sakene skal tas til realitetsbehandling», skrev PU i et brev til departementet i oktober.

– Vi snakker om opp mot 1000 mennesker som befinner seg i landet og som ikke vet om de skal bli eller om de skal reise eller hva som skal skje med dem. Det er en situasjon som ikke er holdbar i lengden. Det tror jeg selv statsråd Listhaug forstår, sa stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) til TV 2 i forrige uke.