Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

Kristelig folkeparti sier de ikke vil gå tilbake til forhandlingsbordet uten Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti var onsdag i krisemøte hvor partiet besluttet at de vil bryte budsjettforhandlingene med regjeringen.

Partileder Knut Arild Hareide sa følgende etter møtet:

– Vi ser ikke en mulighet for en løsning med de siste skissene vi har fått. Vi ønsker fortsatt en firepartiløsning, men Krf ser nå ikke muligheten til å gå videre i forhandlingene, sier Hareide.

Venstre besluttet tirsdag å bryte forhandlingene, og nå følger altså Krf etter.

– Krf går ikke tilbake til forhandlingsbordet alene. Vi går tilbake om det blir fire partier og om regjeringen kommer med noe nytt, sier Hareide til TV 2.

NTB skriver at Venstre-leder Trine Skei Grande regner med at det vil komme nytt initiativ fra regjeringspartiene etter at også KrF brøt budsjettforhandlingene.

– I Venstre er vi glade for at KrF endte på samme konklusjon. Jeg er ikke forundret over det. Vi har holdt sammen i disse forhandlingene, sier Skei Grande til NTB.

Åpen dør

Krf sier beslutning om å bryte forhandlingene er enstemmig og at det er en oppfordring til regjeringen om å invitere begge partiene tilbake til forhandlingene.

– Nå er utspillet opp til regjeringen. Det er deres ansvar å få på plass et budsjett. Å stille et ultimatum er veldig uklokt, sier han.

Partiet sier de vil være tilgjengelig for ytterligere forhandlinger helt frem til mandag 5. desember.

Kort tid etter at Krf valgte og bryte forhandlingene, sa Erna Solberg at hun vil invitere både Hareide og Skei-Grande til et nytt møte.

– Vi mener vi har strukket oss lang for å møte kravene til Krf og Venstre, men de mener det ikke er godt nok. Det er leit at de ikke vil gå videre. Men det fortsatt tid igjen før Stortinget skal votere om et budsjett. Derfor vil jeg og finansministeren nå invitere Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande til et møte for å diskutere situasjonen, og se om det finnes en vei videre, sier Erna Solberg (H)

Les mer: Dette kan bli utfallet i budsjettkrisen.

– Vår dør står åpen 24 timer i døgnet frem til budsjettet behandles i Stortinget mandag 5. desember. Vi ønsker å finne en løsning, men det krever nye initiativ, understreker Hareide.

Krf sier Erna Solberg og Siv jensen må invitere både de og Venstre til nye runder ved forhandlingsbordet.

– Velger regjeringen å komme med løsninger som de vet kan føre til enighet er det en mulighet for en firepartiløsning. Men da er det avgjørende at greiningen tenker seg om én ekstra gang, sier Hareide til TV 2.

Umulig ultimatum

Krf mener de og regjeringen fortsatt står for langt fra hverandre på flere sentrale punkter. Det gjelder barna, distrikt, det grønne skifte og klima.

Men stridens kjerne har vært uenighetene rundt regjeringens «bilpakke».

– Regjeringen har valgt å stille ultimatum rundt det grønne skiftet. Jeg mener en mindretallsregjering verken bør eller kan opptre på den måte, sier partileder Hareide.

Den store striden har vært spørsmålet om bilavgifter, og regjeringens vilje til å satse på klima.

Frp og Høyre besluttet den såkalte bilpakken, og satte den som et ultimatum for budsjettet. Det har skapt solid splid mellom samarbeidspartiene.

Vil ha med alle fire

Hareide sier en stor del av grunnen til at partiet nå trekker seg er på grunn av detaljene rundt bilavgiftene.

– De la frem et forslag som er litt dårligere enn den siste skissen vi hadde, og velger i tillegg å legge det frem som et ultimatum. Dette handler ikke om øre rundt diesel- og bensinavgiftene, for de har Krf godtatt. Problemet med ultimatumet er at de har gitt de fossile bilene en ekstra belønning, som i regjeringens opplegg går med overskudd. Det er ikke forenelig med et grønt skifte, sier han.

Han sier partiet hele tiden har ønsket å være fire partier i samarbeid.

– Krf har hele tiden vært tydelig på at vi ønsker en løsning med fire partier. Det er ikke tvil om at regjeringen har kommet Krf i møte på flere områder. Det har vært jevnlige møter, og selv om det er betydelig avstand har det vært fremskritt i forhandlingene de siste ukene. Hovedbildet er likevel at vi står likevel for langt fra hverandre, sier Hareide.