NY STJERNE: Pep Guardiola mener Antonio Conte har endret mye innen fotballen.
NY STJERNE: Pep Guardiola mener Antonio Conte har endret mye innen fotballen. Foto: Ian Kington

Guardiola: – Conte er fremtidens trener

Pep Guardiola har stor respekt for Chelseas manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste 20 årene har Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger og Jose Mourinho vært de store managerprofilene i engelsk fotball.

I sommer ble Premier League to attraksjoner rikere på managerfronten.

Og Pep Guardiola og Antonio Conte har allerede satt sitt preg på den engelske toppdivisjonen.

– En super trener
At Conte lykkes med Chelsea, kommer ikke som noen overraskelse på Guardiola.

– Overfor meg har Pep gått langt i å hentyde at Chelsea er en av favorittene til å vinne Premier League denne sesongen. Laget har en super trener, fantastiske spillere og har en fordelaktig terminliste uten europacup. De har derfor mye tid til å konsentrere seg på trening og forberede seg til hver kamp, sier Marti Perarnau.

Perarnau ga i høst ut biografien «Pep Guardiola - The Evolution».

Han har vært veldig tett på Manchester City-manageren under arbeidet med boken, og har hatt mange samtaler med ham.

Se Manchester City - Chelsea på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no, lørdag klokken 13.30

Fremtidens trenere
Og han forteller til Daily Mail at Guardiola ser på Antonio Conte og Thomas Tuchel som fremtidens trenere, og han er full av respekt for Chelsea-manageren.

– Han kan bli motbevist, men før ligastart så Pep definitivt på Conte som en av sine største utfordrere, forteller forfatteren.

Guardiola har latt seg imponere over hvordan Conte endret Italias spillestil og på mange måter har endret fotballen.

– Pep sa: «Fotballen endrer seg hele tiden og vi må tilpasse oss. Det er en konstant utvikling. Se bare på Contes Italia. De spilte ballbesittende. Tenk det da! Italia spille ballbesittende! På en helt annen måte enn hvordan jeg har gjort det. Det beundrer jeg virkelig Conte for. Alle ønsker å sette de gamle merkelappene på hva vi gjør (tiki-taka), men de begrepene er bare klisjeer»,

Ulike lederstiler
Ledelseseksperten Adrian Yap Cheng Khin har sett nærmere på lederstilene til Guardiola og Conte.

Han finner både likheter og ulikheter mellom de to. En felles ting er deres ukuelige tro på hvordan de vil at laget deres skal spille.

– Guardiola hadde bestemt på forhånd hvordan han ville at laget hans skulle spille og han ville aldri fravike dette. Hvorfor skulle han? Han har vunnet mange titler og utmerkelser både i Spania og Tyskland ved å spille sin type fotball. Det var det som tiltrakk Manchester City i utgangspunktet. Selv ikke da ting gikk litt på halv åtte i september/oktober – da laget gikk seks kamper uten seier – tvilte han på filosofien sin, skriver han for Leaderonomics.

Og selv om Conte startet med en annen formasjon, så var planen hele tiden å tilnærme Chelsea hans spillestil.

– Conte har lykkes med å endre lagets formasjon, taktikk og treningsmetoder på veldig kort tid. De spiller slik han ønsker nå. Det ville ikke vært mulig hvis ikke han hadde først sittet seg ned med spillerne og forklart dem hva han ønsker fra dem og hvordan han ønsker å spille. Suksessen de opplever med 3-4-3-formasjonen nå, startet trolig ved lunsjbordet og ikke på en fotballbane.

Kvittet seg med Hart
Noe av det første Guardiola gjorde da han kom til Manchester City, var å kvitte seg med Joe Hart.

Spanjolen mente at den engelske landslagskeeperen ikke var god nok med beina til å være den som skal starte angrepene for Manchester City.

Inn kom i stedet Claudio Bravo fra Barcelona.

– Etter at han kom til klubben har Bravo gjort flere tabber når han har prøvd å spille slik Guardiola vil. I lys av dette har flere kritikere stilt spørsmål om hvorfor Hart ble sendt på dør. Guardiola virker uberørt av denne kritikken av Bravo og fortsetter å forsvare ham når keeperen fortsetter å spille på den samme måte, uansett hvor risikofullt det er, skriver han.

– Konstant skriking
Conte på sin side er en trener som lever seg mer inn i kampene. Han tenker fotball hele tiden og har trøbbel med å sove i forkant av kampene, fordi han hele tiden tenker på detaljer som kan bli avgjørende dagen etter. Og under kampene så fremstår han som en hærfører som styrer troppene sine fra benken.

– Conte prøver å si lite etter kampene. Ikke fordi han ikke har noe å si, men fordi stemmen hans har fått juling etter hans konstante skriking av instruksjoner til spillerne fra benken. Han overlater lite til tilfeldighetene og ser på seg selv som den virkelige motivatoren for laget. En rolle han gladelig spiller hele tiden, skriver ledelseseksperten.

Se Manchester City - Chelsea på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no, lørdag klokken 13.30