Slik styrer du unna kalenderhysteriet

Flere foreldre opplever stort press på å lage julekalender til barna. Flere aktører står bak kalenderhysteriet, men aller mest er det mødrene selv, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å lage egne pakkekalendere til barna er noe mange foreldre bruker mye tid og penger på.

Forsker og sosiolog ved Statens institutt for forbruksforskning, Anita Borch, mener at flere aktører står bak kalenderhysteriet, men aller mest er det mødrene selv.

– Man vil være gode mødre, samtidig føler man seg som lettlurte fjolls som danser etter handelstandens pipe, sier Borch som advarer mot stadig dyrere kalendergaver.

– Mødre bør sammen avtale hvor lista skal ligge når det kommer til kalendergaver. Barn snakker jo om dette på skolen og i skolegården, og har man fått mindre enn de andre kan det være at barnet føler seg mindre verdsatt enn de andre, sier Borch.

Press om fine kalendergaver

For presset på å gi dyre kalendergaver er stort, men relasjonsterapeut mener det er viktigere å dele en god opplevelse sammen.

– I utgangspunktet skal det jo være en koselig greie hvor man gleder seg til jul og deler forventninger og tradisjoner. Men det er viktig å gjøre det fordi en har lyst som forelder og ikke fordi alle andre forventer det. Noen ganger lager vi forventninger til barn som de ikke har fra starten av, sier relasjonsterapaut, Eva Sollie.

Bruker 1, 2 milliarder på kalendere

I år bruker vi 1,2 milliarder kroner på julekalendere, ifølge en ny undersøkelse fra DNB – det er ny rekord.

– Hvis alle bruker masse penger på dyre kalendergaver til barna sine, vil vi overstige et mye høyere beløp. Da vil det være snakk om 3-4 milliarder kroner. Og da kan vi også nå et punkt hvor barna rett og slett er leie av gaver før julaften, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

– Og så kan man jo spørre seg om hvem man egentlig gjør det for? Er det for å legge ut bilde på sosiale medier, eller for å glede barna, sier Gundersen.

– Altfor mye styr

Bloggeren bak CasaKaos, Marte Frimand-Anda, har tidligere år brukt mye tid og penger på å lage julekalendere til barna.

– Det var helt grusomt. Jeg stresset rundt med det og ble bare sliten av alt styret. Dessuten var det heller ikke stor suksess for barna. De brydde seg ikke og gavene var bare ræl, sier bloggeren.

Sammen med sortere.no har hun lagd en kalender som er helt gratis.

– Det er en aktivitetskalender hvor hovedpoenget er å bruke tid sammen og å glede andre. Det kan være å spille et brettspill sammen, utkledning eller å gi klær man ikke bruker lenger til noen som trenger det, sier Frimand-Anda.