Slik hyller verdens storklubber ofrene etter flytragedien som utryddet nesten et helt lag

HYLLESTER: Storklubber verden over viser sin respekt til ofrene etter flykatastrofen.
Over hele verden renner støtteerklæringene inn til Chapecoense.

Se bildegalleri med hyllester fra noen av verdens største klubber, i tillegg til supportere.

Etter den tragiske flyulykken i Colombia som tok livet av 71 stykker - 48 av dem tilknyttet det brasilianske laget Chapecoense, har støtteerklæringene flommet inn fra hele verden.

Brasilianske konkurrenter har tilbudt klubben spillere, ønsker å frede dem fra nedrykk og laget som skulle møte Chapecoense i finalen av Copa Sudamericana, Atletico Nacional, ønsker å forære dem cuptittelen.

Mange støtteerklæringer

Men også internasjonalt flommer støtteerklæringene inn.

Før tirsdagens ligacupkamper i England ble tragedien markert med ett minutt stillhet. Lag som Barcelona, Real Madrid og Chelsea gjorde det samme før deres trening.

Det gjorde også Paris Saint-Germain, som imidlertid har tilbakevist opplysningene om at de har donert 40 millioner euro, 360 millioner kroner, til Chapecoense. Opplysningene spredde seg som ild i tørt gress på sosiale medier, men det viste seg ikke å stemme.

På Wembley lyste det engelske fotballforbundet opp buen over stadion i grønnfarge, i støtte til det brasilianske laget. Fansen til FC København har også markert seg med sin egen støtteerklæring.

Avistegnere i Brasil har også gitt sine hyllester, og selv lag i NBA ga sin hyllest i form ac Chapecoenses klubblogo på storskjerm i forbindelse med nattens kamper.

Chapecoense var på vei til klubbens største kamp noensinne da flyet med 81 personer ombord styrtet. Bare fem overlevde.

Laget fra den lille byen Chapecó i Santa Catarina har hatt en eventyrlig fremgang de siste sesongene. I 2009 spilte laget på fjerde nivå, men siden den gang har de tatt steget helt opp på øverste nivå.

Skulle sette klubben på kartet

Deres utrolige fremgang har fått mange til å sammenligne klubben med forrige sesongs Leicester.

– Laget vårt minner meg veldig om Leicester. Et lag fra en mindre by som er. i stand til å vinne en tittel, sa trener Caio Junior i september ifølge The Guardian.

Etter seieren over Fluminense la han til:

– Jeg ønsker å sette klubben på kartet denne sesongen, med dette laget og disse spillerne.

Junior fikk rett i det. Han førte laget til finalen i Copa Sudamericana (tilsvarer Europa League), etter å ha sendt argentinske Independiente og San Lorenzo ut av turneringen.

Chapecoense spilte sjelden lag ut, men kjempet til seg seiere. Lagånd og moral var sentralt for Caio Juniors menn.

Nå sitter bare noen få av dem igjen.

Målet er å fortsette

Visepresident i klubben, Ivan Tozzo, sier at klubben skal stille med et lag i brasilianske ligaen neste år.

– Målet er å fortsette. Ligaen er viktig, fortsetter Tozzo.

Det er bare et par serierunder igjen av årets sesong i den brasilianske eliteserien i fotball. Chapecoense ligger på niende plass. Helgens ligarunde er innstilt og det er uklart når ligaspillet blir tatt opp igjen.

Neste sesong starter i mai. Da håper Chapecoense at de har klart å stable på beina et nytt lag. Hjelpen kan komme fra motstanderlagene, som i en fellesuttalelse tirsdag lovet å låne spillere gratis til den kriserammede klubben.

– Det er det minste vi kan gjøre for å bygge opp igjen denne organisasjonen og den delen av brasiliansk fotball som gikk tapt, skriver klubbene, samtidig som de foreslår at Chapocoense skal være fredet på øverste nivå de neste tre sesongene.

Bare tre av 22 spillere overlevde flystyrten i Colombia da laget var på vei til finalekampen mot Altético Nacional i Copa Sudamericana. Forsvarerne Helio Neto og Alan Ruschel og målvakten Jakson Follmann er spillerne som overlevde. Alle har omfattende skader, og Ruschel skal ha brukket ryggen. Tirsdag kveld ble det meldt at legene måtte amputere det ene beinet til Follmann. (©NTB)

Lik TV 2 Sporten på Facebook